Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Κώστας Κάππος
Κώστας Κάππος
Φωτ.

«Δεν μπόρεσα να είμαι στο στερνό "αντίο" του ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΠΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ. Τον γνώρισα στο Ναύπλιο, όπου ήμασταν συνεξόριστοι με το νόμο 375. Αλλά και αργότερα ήμασταν μαζί εξορία στη Λέρο. Οσες φορές κατέβαινε στο Αργος, πάντα με συναντούσε.

Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ηλίας Κωτάκης»

* * *

Στις 24 Σεπτέμβρη 2005 έγινε η κηδεία του αγωνιστή ΗΛΙΑ ΘΕΟΔΟΣΗ, από τις Βολιμιές Ζακύνθου.

Στη μνήμη του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων - Νεάπολης: Η Φούλα και ο Διονύσης Μάργαρης 50 ευρώ και ο Σταύρος Λογαράς 30 ευρώ.

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή ξαφνικά στις 28 Απρίλη 2005, γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς, από γονείς αγρότες. Στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης. Το 1948, βγήκε στο βουνό, στο ΔΣΕ και από τις γραμμές του πολέμησε ως το φθινόπωρο του 1949, που τελείωσε ο Εμφύλιος. Στη συνέχεια έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Γιουγκοσλαβία,, στην Τασκένδη και στην Οστράβα της Τσεχοσλοβακίας, όπου συνάντησε και την αδελφή του. Στην Οστράβα παντρεύτηκε, απέκτησε δυο παιδιά, τον Δημήτρη και την Ελισάβετ, δύο εγγόνια και ένα δισέγγονο.

Τον Αύγουστο του 1980 ήρθε στην Ελλάδα για επίσκεψη και «έχασε» τη γυναίκα του σε δυστύχημα.

Επαναπατρίστηκε το 1981 με την οικογένειά του και ζούσαν στις Σέρρες. Το 1987 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά και εγκαταστάθηκε στο Δήμο Λευκώνας Σερρών. Εκεί εργαζόταν ως οικοδόμος.

Ως το θάνατό του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ. Για ένα μεγάλο διάστημα ήταν γραμματέας της ΚΟΒ Λευκώνας και έπαιρνε δραστήρια μέρος στο μαζικό λαϊκό κίνημα.

Θα θυμούμαστε πάντα την καλοσύνη του, το χαμογελαστό πρόσωπό του, αλλά και τις ανυποχώρητες θέσεις του, όταν υπερασπιζόταν την ιδεολογία στην οποία τάχθηκε από τα νεανικά χρόνια του.

Στη μνήμη του οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες του Δήμου Λευκώνας: Αλεξάνδρα Αδαμίδου και ο άντρας της, Αλεξάνδρα Κυριακίδου και ο άντρας της. Γρηγόρης Ιγνατίδης και η γυναίκα του, Αννα Προδρομίδου και ο άντρας της προσφέρουν στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ 20 ευρώ.

* * *

«Είμαι ένας από τους 8 μελλοθάνατους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Εζησα στις φυλακές της Κέρκυρας από το 1947 ως το 1949, περιμένοντας το εκτελεστικό απόσπασμα. Γλιτώσαμε την εκτέλεση της ποινής μας όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης, με παρέμβασή του στον ΟΗΕ απαίτησε να σταματήσουν οι εκτελέσεις των αγωνιστών στην Ελλάδα και ο ΟΗΕ υιοθέτησε σχετική απόφαση.

Προσφέρω στην ΚΟ Κέρκυρας 30 ευρώ και 10 ευρώ στο "Ριζοσπάστη".

Νίκος Καλοπήτας»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ