Κυριακή 2 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
Επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό και την επιστήμη

Το ιδιωτικό συμφωνητικό που συνυπογράφει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με την εταιρία«Friesland» («ΝΟΥΝΟΥ»)
Το ιδιωτικό συμφωνητικό που συνυπογράφει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με την εταιρία«Friesland» («ΝΟΥΝΟΥ»)
Για ποιο λόγο πολυεθνικές εταιρίες παραγγέλνουν και χρηματοδοτούν έρευνες Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων; Για ποιο λόγο αρμοδιότητες του κράτους, των υπουργείων (χρηματοδότηση επιστημονικής έρευνας, προληπτική υγεία, διασφάλιση της ποιότητας ζωής) ανατίθενται σε επιχειρήσεις και λογής λογής ιδιώτες; Με στόχο ποιο όφελος, άμεσο ή έμμεσο, υποκινούνται οι επιχειρήσεις να επενδύσουν χρήματα στην έρευνα; Και από τα αποτελέσματα της έρευνας ποιος επωφελείται; Ποιος τα διαχειρίζεται; Ποιος και για ποιο σκοπό έχει πρόσβαση σε αυτά και μπορεί να τα αξιοποιήσει;

Τα παραπάνω ερωτήματα, και πιθανόν πολύ περισσότερα, θα γεννιούνται όσο έρευνες σαν αυτές που αποκάλυψε ο «Ρ» πραγματοποιούνται με αυτούς τους όρους. Οσο δηλαδή η όποια «Friesland - Hellas» χρηματοδοτεί και δεσμεύει τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας. Οσο εταιρίες και ιδιώτες παραγγέλνουν ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα την ερευνητική δραστηριότητα των Ανώτατων Ιδρυμάτων και προσανατολίζουν το έργο των ερευνητών. Οσο νευραλγικοί τομείς ξεπουλιούνται στο κεφάλαιο, με όχημα και άλλοθι τη μειωμένη χρηματοδότηση, χάνοντας αυτομάτως τον επιστημονικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικά προοδευτικό χαρακτήρα τους.

Χιλιάδες είναι οι έρευνες που πραγματοποιούνται από Πανεπιστήμια με χρηματοδότηση εταιριών ή ιμπεριαλιστικών οργανισμών (π.χ. ΝΑΤΟ, ΕΕ). Και όλες στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης (από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) παράδοσης των τομέων της Παιδείας, της Επιστήμης, της ερευνητικής δραστηριότητας στις ορέξεις και τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου.

Υπάρχει μήπως περίπτωση μια «κατά παραγγελία» έρευνα από μια επιχείρηση σε τομέα που αφορά στην κατανάλωση των προϊόντων της να είναι ανεξάρτητη από τις επιδιώξεις της επιχείρησης αυτής; Και μόνο το γεγονός ότι στο συμφωνητικό (στην προκειμένη περίπτωση της «Friesland» με το Χαροκόπειο) ξεκαθαρίζεται ότι μόνο με την άδεια του χρηματοδότη μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύει το αντίθετο. Οτι δηλαδή έρευνα και ερευνητής είναι δεμένοι πισθάγκωνα, είναι πλήρως υποταγμένοι στο σχεδιασμό και την επιδίωξη της εταιρίας - χρηματοδότη για μεγαλύτερο κέρδος. Και ο ερευνητής μετατρέπεται σε έναν πλήρως χειραγωγημένο διεκπεραιωτή, κλεισμένο στους τέσσερις τοίχους του εργαστηρίου του, απόλυτα ξεκομμένο από τις συνέπειες - θετικές ή αρνητικές - των ευρημάτων του στη ζωή του λαού.

Είναι ξεκάθαροι οι στόχοι των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ανοίξουν άλλον ένα δρόμο στο κεφάλαιο προκειμένου να αυξάνει τα κέρδη του, αξιοποιώντας τις έρευνες, να επιδρά στη λαϊκή συνείδηση και ιδιαίτερα στη νεολαία, προκειμένου να τους υποτάσσει και να χειραγωγεί, αλλά και να περιορίζει την επιστήμη στην εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι οι αστικές κυβερνήσεις δε λογαριάζουν το λαό, υπηρετώντας προκλητικά το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Είναι υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει στο λαό την ποιότητα ζωής του, αλλά και τις προϋποθέσεις ολόπλευρης ανάπτυξης της επιστήμης, διενεργώντας το ίδιο τέτοιου είδους έρευνες, καθώς αυτές οι έρευνες στα χέρια των εταιριών γίνονται επικίνδυνο εργαλείο για τον άνθρωπο.

Και προβάλλει επίκαιρο το σύνθημα «Εξω οι εταιρίες απ' τις σχολές» και επιτακτική η ανάγκη αναπροσανατολισμού της εκπαίδευσης, της επιστημονικής μάθησης και της ερευνητικής δραστηριότητας, ώστε να παίζουν πράγματι το ρόλο τους, ώστε να είναι υποταγμένες μόνο στα συμφέροντα του λαού και της κοινωνίας.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ