Κυριακή 9 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ολα στο βωμό του κέρδους

Ανακοίνωση της Αθλητικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Ερμαιο των παραγόντων το επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Eurokinissi

Ερμαιο των παραγόντων το επαγγελματικό ποδόσφαιρο
Τα πρωταθλήματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ξεκίνησαν και μαζί τους τα όνειρα και οι ελπίδες των φιλάθλων. Η αγάπη για το άθλημα και την ομάδα αποτελεί σημαντικό στοιχείο για μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων. Αυτό ακριβώς το δεδομένο εκμεταλλεύονται, χρόνια τώρα, οι κάθε είδους υπεύθυνοι. Σε αγαστή συνεργασία, επιχειρηματίες, πολιτικοί και παράγοντες, έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα, το οποίο τους αποφέρει οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά υπερκέρδη.

Φρόντισαν, και εξακολουθούν να το πράττουν, να επιβάλλουν την ταύτιση της ομάδας και ό,τι αντιπροσωπεύει, με τον εκάστοτε μεγαλοπαράγοντα. Ωστε αυτός να εμφανίζεται «ταγός» της, ενώ στην πραγματικότητα η ομάδα λειτουργεί σαν δούλος του. Το δικό τους μερίδιο στο «παιχνίδι» άρα και μερτικό έχουν οι πολιτικές ηγεσίες και οι παράγοντες (ο καθένας από το πόστο του). Από κοινού όλοι έχουν ποδηγετήσει το άθλημα, έχουν διαστρεβλώσει το χαρακτήρα του, έχουν αλλοιώσει τις αρχές του.

Ολα αυτά και κυρίως ότι υπάρχει άλλος δρόμος, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της, η Αθλητική Επιτροπή της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) του ΚΚΕ. Καλεί τους φιλάθλους: «ΜΑΖΙ ME ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» και συνεχίζει:

«Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου άρχισε και συ πιστός στην αγαπημένη σου ομάδα αλλά και τη "στρογγυλή Θεά" είσαι και πάλι κοντά τους.

Περιμένεις ένα "καθαρό" πρωτάθλημα, ένα πρωτάθλημα μέσα στο γήπεδο, που θα αναδεικνύει τη μαγεία του ποδοσφαίρου και όχι ένα πρωτάθλημα φτιαγμένο στις "παράγκες" του σάπιου κατεστημένου. Περιμένεις να ξεφύγει το πρωτάθλημα από τα νύχια μιας κάστας καπιταλιστών με τους ανθρώπους τους, που φιγουράρουν στα τηλεοπτικά παράθυρα για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα ενός στημένου πρωταθλήματος... Σε προειδοποιούμε ότι θα περιμένεις άδικα. Το ποδόσφαιρο καιρό τώρα παίζεται όχι για να κερδίσει ο καλύτερος, αλλά οι οικονομικά ισχυρότεροι, που το εκμεταλλεύονται ως μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις τους. Κερδοφόρα όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά.

Το ποδόσφαιρο, αυτό το λαϊκό άθλημα, βγαλμένο μέσα από τις αλάνες και τις φτωχογειτονιές του κόσμου, αποτελεί ένα από τα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα, που η δυναμική του δεν άφησε αδιάφορους τους καπιταλιστές, οι οποίοι θέλουν να ελέγχουν τη συμπεριφορά του λαού κατά τον ελεύθερο χρόνο και να οικονομάνε διπλά.

Δε θέλουν από σένα μόνο τη θέαση του ποδοσφαίρου από την κερκίδα ή την τηλεόραση. Επιχειρούν να σε ταυτίσουν με το πρόσωπό τους, με τα συμφέροντά τους, ώστε να αποτελείς ασπίδα προστασίας τους, στρατιώτης στο στρατό υπεράσπισης των συμφερόντων τους, όταν ο ανταγωνισμός μεταξύ τους, τους στριμώχνει. Πολλοί απ' αυτούς χρωστάνε δισεκατομμύρια στο Δημόσιο, άλλοι μπήκαν φυλακή και βγήκαν, άλλοι, με εφαλτήριο την κοινωνική αναγνώριση που τους δίνει η θέση, θέλουν να ανοίξουν μπίζνες με πολιτικά πρόσωπα. Γι' όλα αυτά θέλουν να σε χρησιμοποιούν.

Η τακτική αυτή έχει αποτελέσματα. Τους ανοίγουν δουλιές μέσα από το Δημόσιο για κατασκευαστικά έργα, για "θαλασσοδάνεια", για προμήθειες και όλα αυτά διαμορφώνουν μια διαπλοκή που τελευταία οδήγησε την κυβέρνηση να εντάξει τις ελληνικές ομάδες στο ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, γεγονός που σημαίνει ότι οι ίδιοι μπορούν και να παίζουν και να διαμορφώνουν τα αποτελέσματα των αγώνων με βάση τα δικά τους προγνωστικά. Τους χαρίζουν γήπεδα. Τα ακίνητα των Ολυμπιακών Αγώνων που θέλησαν να μας πείσουν ότι υπηρετούσαν το εθνικό όραμα και ότι πρέπει να πληρώνουν και τα δισέγγονά μας, τώρα τα χαρίζουν σε ιδιώτες. Κέρδη με τη σέσουλα, που όμως τα πληρώνεις εσύ και όλοι μας».

Εμείς για το «χρώμα» και αυτοί για την κονόμα;

«Καμιά σχέση δεν έχεις με αυτούς, με τα αφεντικά. Στις επιχειρήσεις τους είναι οι ίδιοι που ζητάνε να φτηνύνει και άλλο το μεροκάματό σου από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να κερδίζουν περισσότερα. Είναι οι ίδιοι που ζητάνε ρυθμίσεις και χαριστικά δάνεια που εσύ και όλοι μας πληρώνουμε. Είναι οι ίδιοι που παίρνουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες χώρες για περισσότερα κέρδη και μεγαλώνουν τη φτώχεια για το λαό. Είναι οι ίδιοι που αν κρίνουν ότι έχουν συμφέρον θα πουλήσουν τη δήθεν αγαπημένη τους ομάδα (τη δική σου) σε μια μεγαλύτερη επιχείρηση, έτσι, που κανείς να μη γνωρίζει ποιος είναι τελικά ο ιδιοκτήτης.

Είναι οι ίδιοι που ζητάνε να υπάρχει ανεργία για να εκβιάζουν τους ήδη εργαζόμενους για λίγα λεφτά.

Μην παρασύρεσαι από το στημένο τους παιχνίδι, ακόμα και όταν αποβαίνει υπέρ της ομάδας σου. Η αποδοχή ενός στημένου που μας ευνοεί, σημαίνει στην ουσία αποδοχή του σικέ πρωταθλήματος. Ομως συνολικά το στημένο πρωτάθλημα πάντα θα το στήνουν οι ισχυρότεροι και πάντα για λογαριασμό τους. Αλλά συνολικά χαμένο είναι το καθαρό ποδόσφαιρο, το παιχνίδι που όλοι αγαπάμε.

Χαμένοι τελικά θα βγούμε όλοι, αφού θα παίξουμε στο δικό τους γήπεδο με τα δικά τους "σφυρίγματα" και με την "τιμιότητα" της "παράγκας" τους. Τα γκολ θα έχουν μπει "από τα αποδυτήρια". Αυτοί χαμένοι δε βγαίνουν ποτέ. Ούτε χάνουν όταν η ομάδα τους θα χάσει. Μερικοί απ' αυτούς είναι "αχυράνθρωποι" πιο ισχυρών συμφερόντων και για λογαριασμό τους μπορεί να οδηγήσουν την ομάδα και σε διάλυση.

Μην τους νομιμοποιήσεις ποτέ στη συνείδησή σου ότι είσαι ένα μ' αυτούς. Είναι τα αφεντικά που τρέφονται από τον πλούτο που παράγεις. Δεν είναι οι δαιμόνιοι και ικανοί. Ολοι θα μπορούσαμε να ήμασταν στη θέση τους, αν μας χάριζαν δισεκατομμύρια από τη διαπλοκή. Αυτά όμως ανήκουν στο λαό. Αυτός τα παράγει, σ' αυτόν ανήκουν. Ανήκουν δηλαδή και σε σένα. Η ιστορία έδειξε ότι μπορούμε και χωρίς αφεντικά, ενώ αντίθετα αυτοί δεν μπορούν χωρίς εργάτες. Το ποδόσφαιρο μπορεί να ζήσει και χωρίς την "Αγία Οικογένεια"».

Το παιχνίδι είναι στημένο

«Ολα αυτά τα χρόνια που στηνόταν αυτό το πρωτάθλημα των αμύθητων κερδών, δε στηνόταν μόνο από τους καπιταλιστές. Είχαν άξιους μάνατζερ τις κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Αυτοί ψήφιζαν τους νόμους για να στηθεί όλο αυτό το εποικοδόμημα, που η γνωστή "παράγκα" ωχριά μπροστά του, αφού τώρα στήνεται επισήμως και με την κάλυψη των νόμων. Αυτοί έβγαζαν καταχραστές στον αφρό της ελληνικής κοινωνίας, παρουσιάζοντάς τους σαν σωτήρες ομάδων. Υπεύθυνη είναι και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία "απελευθέρωσε" την αγορά - όχι μόνο στην οικονομία - αλλά και στο ποδόσφαιρο και παντού και δημιούργησε τους όρους για την πλήρη άλωσή του από τις πολυεθνικές του παγκόσμιου αθλητισμού.

Οσο το ποδόσφαιρο είναι επιχείρηση, θα υπάρχει ο ανελέητος ανταγωνισμός για τα κέρδη και θα ισχύουν οι νόμοι του καπιταλισμού (ο οποίος δε θα αποκτήσει ποτέ ανθρώπινο πρόσωπο), που είναι "ο θάνατός σου η ζωή μου". Οσο θα υπηρετείται το ποδόσφαιρο από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που στηρίζουν το μοντέλο του άγριου και κανιβαλικού καπιταλισμού, θα συνεχίσει το άθλημα να κατασπαράζεται από τα μεγάλα "σαρκοβόρα", θα συνεχίσουν να νομοθετούν για λογαριασμό τους.

Αλλο πράγμα λοιπόν να χαιρόμαστε την μπάλα στο "πλεκτό" και άλλο να πιανόμαστε εμείς στα δίχτυα τους.

Πραγματικοί μας αντίπαλοι δεν είναι οι φίλαθλοι της άλλης ομάδας. Αντίπαλοί μας είναι τα αφεντικά των ομάδων και της εργασίας μας, της ζωής μας. Οταν αυτό γίνει ξεκάθαρο και τους απομονώσουμε, τότε μόνο θα απολαμβάνουμε το πραγματικό παιχνίδι και του ποδοσφαίρου και της ζωής. Εως τότε μαζί με τη σημαία της ομάδας μας, ας σηκώνουμε ενωμένα με όλους τους φιλάθλους και των άλλων ομάδων και τη σημαία του αγώνα για τα δικαιώματά μας στη ζωή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ