Κυριακή 9 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Φονικός σεισμός

Associated Press

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, περίπου 100 χλμ. βόρεια του Ισλαμαμπάντ, συγκλονίζοντας για σχεδόν 2 λεπτά το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Ινδία, τρομοκρατώντας χιλιάδες ανθρώπους στις πρωτεύουσες των τριών χωρών. Εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν και στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ τουλάχιστον ένα χωριό «σβήστηκε από το χάρτη», σύμφωνα με αξιωματούχο. Οι πρώτες, ανεπίσημες, πληροφορίες έκαναν λόγο για «δεκάδες» νεκρούς και παγιδευμένους, με τις ενδείξεις να κατατείνουν ότι τα θύματα του Εγκέλαδου θα προσμετρηθούν σε εκατοντάδες. Μόνο αισιόδοξο δεδομένο το ότι ήδη η εργάσιμη ημέρα είχε ξεκινήσει - ήταν 09.50 το πρωί, 06.50, ώρα Ελλάδας, όταν έγινε ο σεισμός - και πολλοί κάτοικοι πρόλαβαν να βγουν από τα σπίτια και τα κτίρια που δονούνταν.

Οι επιστημονικές εκτιμήσεις διέφεραν σχετικά με το μέγεθος της σεισμικής δόνησης: Οι Αμερικανοί σεισμολόγοι τοποθετούσαν τη δόνηση στα 7,2 Ρίχτερ, οι Ινδοί στα 6,8, οι Ιάπωνες στα 7,8 και οι Πακιστανοί στα 7,5 Ρίχτερ.

Στο Πακιστάν, τμήμα 19όροφης πολυκατοικίας κατέρρευσε στο Ισλαμαμπάντ, παγιδεύοντας τουλάχιστον 100 ανθρώπους στα συντρίμμια. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Geo», οι καταμετρημένοι νεκροί στο Κασμίρ ήταν ήδη μερικές ώρες αργότερα τουλάχιστον 29, αν και η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί επίσημα. Αλλοι 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Επαρχία του Βορειοδυτικού Συνόρου. Τουλάχιστον 100 τραυματίες είχαν διακομιστεί σε νοσοκομεία. Στο Ινδικό Κασμίρ υπήρχαν πληροφορίες για 16 νεκρούς και 200 τραυματίες. Στο Αφγανιστάν, στην επαρχία Νανγκαρχάρ, που συνορεύει με το Πακιστάν, ένα 11χρονο κορίτσι συνεθλίβη όταν κατέρρευσε το σπίτι της.

Η δόνηση, σύμφωνα με Πακιστανούς και Ινδούς σεισμολόγους, ήταν η ισχυρότερη εδώ και δύο δεκαετίες. «Ο απολογισμός της μπορεί να αποδειχθεί πολύ βαρύς», σημείωνε στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ