Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Ασφυκτικές» συνθήκες δουλιάς στο «ΣΚΑΪ»

Την κατάργηση των απαράδεκτων αλλαγών που έγιναν στο σταθμό ζητά το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Η εντατικοποίηση της δουλιάς όσων εργαζομένων παρέμειναν στο ΣΚΑΪ ήταν επόμενη από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης του σταθμού επέβαλε την «εθελούσια» έξοδο περίπου 35 εργαζόμενων, που στην πραγματικότητα είναι απολύσεις και μάλιστα μαζικές.

Οι συνέπειες πλέον των δύσκολων συνθηκών όσων εργαζομένων συνεχίζουν να εργάζονται στο σταθμό, όπως ήταν αναμενόμενο, έγιναν από την πρώτη στιγμή ορατές. Ο ιδιοκτήτης Γ. Αλαφούζος και η διεύθυνση του σταθμού, επιβάλλουν τώρα σε αυτούς που απέμειναν να δουλεύουν σαν... είλωτες. Εντείνουν έτσι την εκμετάλλευση των εργαζομένων για να αυξήσουν τα κέρδη.

Συγκεκριμένα: Εξαναγκάζουν τους δημοσιογράφους - εσωτερικούς συντάκτες που μέχρι τώρα είχαν σταθερό ωράριο, να δουλεύουν πλέον με βάση το κυλιόμενο ωράριο, με τελευταία βάρδια της ημέρας να αρχίζει στις 9 το βράδυ και ολοκληρώνεται στις 3 τα ξημερώματα. Οσο για την καταβολή της προσαύξησης που δικαιούται ο εσωτερικός συντάκτης που εργάζεται μετά τις 10 το βράδυ, όπως προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο διευθυντής του «ΣΚΑΪ», όχι μόνο απέφυγε να δεσμευτεί για την καταβολή της, αλλά είπε ότι θα ...συμβουλευτεί τη νομική υπηρεσία της επιχείρησης. Πρόκειται για αλλαγές που παραβιάζουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεύθυνση του σταθμού έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της όσες προτάσεις έγιναν από τους εργαζόμενους για τη διατήρηση σταθερού ωραρίου. Το επιχείρημά της είναι ότι όλοι πρέπει να έχουν εμπειρία σε όλα πόστα και ρεπορτάζ.

Προκειμένου να καλύπτει ο σταθμός ολόκληρο το φάσμα της επικαιρότητας, εξαναγκάζουν τους ρεπόρτερ που απέμειναν να έχουν ο καθένας τους την ευθύνη δημοσιογραφικής κάλυψης περισσότερων τομέων απ' όσους κάλυπτε πριν τις μαζικές απολύσεις. Ομως, για να τους χρυσώσουν το χάπι και για να διασκεδάσουν αυτονόητες αντιρρήσεις, τους υπόσχονται - προφορικά βέβαια - ότι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν ποια θέματα θα καλύπτουν αφού δε θα τα προλαβαίνουν όλα.

Η ΕΣΗΕΑ

Το θέμα του «ΣΚΑΪ» συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Αποφασίστηκε να σταλεί εκείνη τη στιγμή επιστολή στον ιδιοκτήτη και του διευθυντή του σταθμού, ζητώντας τους να καταργήσουν τις απαράδεκτες αυτές αλλαγές σε βάρος των εργαζομένων. Αποφασίστηκε επίσης, σήμερα στις 12.30 μ.μ. να γίνει - με τη συμμετοχή των μελών του ΔΣ - συνέλευση των εργαζομένων στο σταθμό.

Στη χτεσινή συνεδρίαση έγινε επίσης συζήτηση για την προχτεσινή 4ωρη στάση εργασίας και τα επόμενα βήματα. Οι «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» αρκέστηκαν να αναφερθούν στις συναντήσεις που πρόκειται να γίνουν με τους υπουργούς Απασχόλησης και Επικρατείας Π. Παναγιωτόπουλο και Θ. Ρουσόπουλο. Η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» πρότεινε να αποφασιστεί μια νέα, αλλά αυτή τη φορά 24ωρη απεργία που θα γίνει μετά από 15 μέρες, γιατί σύμφωνα με την εκτίμησή της δε θα έχει αλλάξει τίποτα ουσιαστικά μέχρι τότε.

Από την πλευρά της η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» επέμεινε για άλλη μια φορά να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να καθοριστεί συγκεκριμένο πλαίσιο με σαφή προσανατολισμό και στόχους και όχι γενικές αναφορές και διαπιστώσεις γύρω από τα προβλήματα αλλά και αιτήματα που προβάλλονται γενικά και αόριστα. Επέμενε επίσης ότι πρέπει από κοινού με τις άλλες Ενώσεις εργαζομένων - μέσω της Διασωματειακής - να καθοριστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, οι οποίες αντικειμενικά πρέπει να συμπεριλάβουν και την από κοινού με τις άλλες Ενώσεις διεκδίκηση των νέων ΣΣΕ.

Τελικά αναγνωρίστηκε η ανάγκη για ουσιαστική συζήτηση για το πλαίσιο των αγώνων και το πρόγραμμα δράσης, αλλά το θέμα παραπέμφθηκε σε άλλη συνεδρίαση στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε η «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων».

  • Τα οικονομικοτεχνικά στοιχεία της «Flash ΑΕ» ζητά με επιστολή της η ΓΣΕΕ από τον ιδιοκτήτη του ραδιοσταθμού Σ. Πουλόπουλο. Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η ΓΣΕΕ, αφού εκδηλώνει για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του σταθμού μαζί και με άλλους κοινωνικούς φορείς, για να ξεκινήσει η συζήτηση και η διαπραγμάτευση, ζητά τα απαραίτητα οικονομικά και λειτουργικά στοιχεία. Και αυτό για «να ολοκληρώσουμε τον απαιτούμενο οικονομοτεχνικό σχεδιασμό, στη βάση του οποίου, αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του σταθμού».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ