Κυριακή 16 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ για τη Νεολαία
Κάποιες σκέψεις σχετικά με τη στήριξη των κλαδικών Οργανώσεων Βάσης της ΚΝΕ

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται σαν αποτέλεσμα της απόφασης του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος, είναι η τρίτη στη σειρά μετά την ανασυγκρότηση και ακολουθεί, όπως και οι προηγούμενες, τη θεματολογία των Συνεδρίων. Το 14ο Συνέδριο αποφάσισε τη διεξαγωγή Συνδιάσκεψης για τις αιτίες ανατροπής του σοσιαλισμού. Το 15ο Συνέδριο κατέληξε στο Πρόγραμμα του Κόμματος, το 16ο όπου εξειδικεύτηκε η πολιτική μας για το μέτωπο, τη δουλιά μας στην εργατική τάξη, και ερχόμαστε τώρα στο 17ο Συνέδριο, που κύριο θέμα του είχε την ισχυροποίηση του Κόμματος, να τεθεί το ζήτημα της δράσης του Κόμματος για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ.

Με τη Συνδιάσκεψη το Κόμμα αναλαμβάνει την ευθύνη του σαν πρωτοπορία να σκύψει πάνω στα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η νεολαία και να συμβάλλει στο να γίνουν βήματα στη στήριξη της ΚΝΕ, στο να καθοδηγήσει το κίνημα της νεολαίας και τους αγώνες της. Η Συνδιάσκεψη μπορεί να συμβάλλει να γίνουν γρήγορα βήματα, αλλά όχι βιαστικά, στην αντιμετώπιση των δυο κύριων ζητημάτων που απασχολούν το Κόμμα. Πρώτο, την ηλικιακή σύνθεση του Κόμματος και δεύτερο, την κοινωνική σύνθεση του ίδιου του Κόμματος και των οργάνων του.

Αφορμή για το παρόν άρθρο, αποτέλεσε μια πρόταση στη σελίδα 27 των θέσεων που αναφέρει: «Βάρος να ριχτεί στις κλαδικές ΟΒ των εργαζομένων, με στόχο τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξή τους». Τι μπορεί όμως να σημαίνει αυτό πρακτικά;

Η ανάγκη για να δοθεί «βάρος» στις κλαδικές ΟΒ δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, στους νέους εργαζόμενους, αλλά και για τις σοβαρές δυνατότητες που υπάρχουν στις κλαδικές ΟΒ να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Κόμματος με νέους εργάτες, αλλά και την ανάδειξη κομματικών στελεχών από την εργατική τάξη.

Οι Θέσεις προσπαθούν να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν τη συνείδηση της νεολαίας σήμερα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι περιγράφουν με αρκετή ακρίβεια τις συνθήκες στις οποίες διαμορφώνει συνείδηση το δυναμικό μας, αλλά και ο κύκλος επιρροής της Οργάνωσης, στις κλαδικές ΟΒ.

Το δυναμικό της ΚΝΕ στις κλαδικές της Οργανώσεις βιώνει τη μεταβατική περίοδο από τη μόρφωση στην εργασία, στην ίδια την προσωπική του ζωή, δέχεται πολύπλευρες πιέσεις που ξεκινούν από τους μηχανισμούς χειραγώγησης προτού ενταχτεί στην παραγωγική διαδικασία, από την οικογένεια, το εκπαιδευτικό σύστημα, το στρατό, και συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της ένταξης, με το ρουσφέτι, την τρομοκρατία, τις νέες εργασιακές σχέσεις. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα πρέπει να συνυπολογίσουμε, το ρόλο των ξεπουλημένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος στην απαξίωση των αγώνων και την προβολή της λογικής της ταξικής συνεργασίας, το χαμηλό επίπεδο οργάνωσης των νέων στα σωματεία, την απουσία κοινωνικής αλλά και συνδικαλιστικής πείρας για τους αγώνες και τις κατακτήσεις προηγούμενων γενεών. Απειρία που μπορεί να εκφράζεται από το πιο απλό, το τι είναι συλλογική σύμβαση (όσο και αν ακούγεται περίεργο) μέχρι το πώς δημιουργείται μια σωματειακή επιτροπή σε ένα χώρο δουλιάς ή μια επιτροπή νέων σε ένα ταξικό σωματείο. Ομως, κακά τα ψέματα, στη συνείδηση του νέου δε βαραίνουν μόνο αυτά. Παραδείγματος χάριν, η στάση ενός νέου μπροστά σε μια κρίσιμη μάχη, όπως είναι μία απεργία, δεν έχει να κάνει μόνο με τους παραπάνω παράγοντες που αναφέραμε. Εχει να κάνει με την προετοιμασία που έχουμε κάνει σαν Κόμμα, στη συνείδηση αυτού του νέου ανθρώπου, χωρίς αυτό να αναιρεί σε καμία περίπτωση την προσωπική ευθύνη του κάθε νέου απέναντι στην τάξη του.

Την ίδια στιγμή, όπως παρατηρούν και οι Θέσεις, η στάση της νεολαίας δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και αμετάβλητη, μάλιστα τη στιγμή που κατά καιρούς και όχι όμως με συστηματικό τρόπο, αναδεικνύονται οι σοβαρές δυνατότητες που κρύβονται στις κλαδικές ΟΒ. Οι κλαδικές ΟΒ μπορούν να αποτελέσουν σοβαρές εφεδρείες για τα αυριανά μέλη και στελέχη του Κόμματος.

Ετσι, λοιπόν, το ερώτημα επανέρχεται: Τι εννοούμε πρακτικά όταν λέμε να δοθεί βάρος στις κλαδικές ΟΒ;. Ουσιαστικά κάνουμε λόγο για τη βοήθεια που πρέπει να δοθεί ώστε να βελτιωθεί αισθητά η καθοδηγητική βοήθεια σε αυτές τις Οργανώσεις. Είναι ζήτημα που έχει να κάνει με τη φύση της Οργάνωσης και το χαρακτήρα της. Δηλαδή με τα νεανικά της χαρακτηριστικά, αλλά και το ότι αποτελεί σχολείο νέων κομμουνιστών, προθάλαμο για τη μαζική ένταξη νέων στο Κόμμα. Με αυτή την έννοια δεν μπορούμε να περιοριστούμε μόνο σε οργανωτικά μέτρα. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα παίξουν τα βήματα που θα κάνουμε στο περιεχόμενο των Οργανώσεων Βάσης.

Πολλές φορές, κάτω από την πίεση των καθηκόντων, οι Κομματικές Οργανώσεις δυσκολεύονται να ασχοληθούν με το περιεχόμενο της δράσης των ΚΝίτικων οργανώσεων Οι ΚΝίτικες δυνάμεις εντάσσονται στο σχέδιο του Κόμματος, μόνο αριθμητικά, χωρίς να - παίρνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες τους, η αναζήτηση αξιών και ιδανικών, του σκοπού της ζωής, αλλά και οι σοβαρές δυνατότητες που φανερώνονται, όταν οι σύντροφοί μας έρθουν σε επαφή με την ιδεολογία μας, τις αξίες της εργατικής τάξης, την ιστορία του Κόμματος.

Υπάρχουν Κομματικές Οργανώσεις που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο περιεχόμενο της δράσης της ΟΒ. Υπάρχει παρακολούθηση του προγράμματος ιδεολογικής δουλιάς της ΟΒ, γίνονται διαλέξεις και μαθήματα με τις εξελίξεις στον κλάδο, τη μελέτη της πείρας από την ταξική πάλη.

Οι Κομματικές Οργανώσεις μπορούν να βοηθήσουν αποφασιστικά τις ΚΝίτικες Οργανώσεις Βάσης να παρέμβουν στο χώρο ευθύνης τους, δηλαδή να παρέμβουν πολιτικά στους χώρους εργασίας και στο αντίστοιχο σωματείο.

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποτελούν ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι Κομματικές Οργανώσεις προσανατόλισαν τις ΚΝίτικες, στον από κοινού σχεδιασμό, την παρέμβαση της Οργάνωσης σε συγκεκριμένους χώρους, στην προετοιμασία και τη συζήτηση, με ουσιαστικά αποτελέσματα στην αύξηση της καταγραμμένης επιρροής της Οργάνωσης και τη στρατολογία.

Οι περιοδείες στελεχών του Κόμματος και η αξιοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ιδιαίτερα στους χώρους που δουλεύουν οι σύντροφοί μας, μπορούν να συνεισφέρουν σε κρίσιμες στιγμές, να σηκώσουν το κλίμα, να βοηθήσουν να εκφραστούν διαθέσεις.

Σοβαρή βοήθεια μπορεί να δοθεί στις κλαδικές ΟΒ της ΚΝΕ σχετικά με τη δουλιά στο σωματείο και τις επιτροπές νέων. Η μεγάλη πλειοψηφία των επιτροπών στα ταξικά σωματεία δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία των διοικήσεων και αυτών των σωματείων. Ομως η δουλιά που μέχρι τώρα έχει γίνει απέχει πολύ από τις σημερινές ανάγκες. Οι κομματικές ομάδες των σωματείων μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στο να προσανατολίσουν το σωματείο στη συγκρότηση και λειτουργία επιτροπών νέων. Μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στο περιεχόμενο δράσης των επιτροπών, αν εξασφαλιστεί ο μόνιμος προσανατολισμός, η αξιοποίηση της πείρας των κομματικών δυνάμεων, η αξιοποίηση του αρχείου των σωματείων.

Σοβαρό ζήτημα που χρειάζεται ακόμα να λυθεί έχει να κάνει με το συντονισμό της δράσης των κομματικών και κνίτικων δυνάμεων που υπάγονται στην ίδια Αχτίδα, αλλά και δυνάμεων που υπάγονται σε διαιρετικές Αχτίδες. Η σύνδεση ΚΟΒ - ΟΒ, ο κοινός σχεδιασμός, παρακολούθηση του ιδεολογικού πολιτικού εξοπλισμού, αλλά και η πορεία αφομοίωσης των νέων μελών της ΟΒ. Ο συντονισμός των Αχτίδων ΑΕΙ - ΤΕΙ με τις αντίστοιχες κλαδικές, ώστε να προετοιμάζεται το δυναμικό, αλλά και η «επιρροή» να έρχεται σε επαφή με τις ταξικές δυνάμεις των σωματείων, να σπάνε αυταπάτες για τη θέση του νέου στην αγορά εργασίας, αλλά παράλληλα να καταλαβαίνει ο νέος ότι στη μεταβατική φάση της ζωής του θα έχει στο πλάι του τις ταξικές δυνάμεις.

Τέλος, σοβαρή κινητήρια δύναμη της προσπάθειας για τη βελτίωση της καθοδηγητικής δουλιάς μπορούν να αποτελέσουν τα μέλη του Κόμματος που είναι χρεωμένα στην ΚΝΕ. Η βοήθεια μπορεί να παίρνει τη μορφή ειδικών συζητήσεων - μαθημάτων σχετικά με την καθοδηγητική δουλιά, την αξία της προσωπικής καθοδήγησης, την αφομοίωση των νέων μελών, την πολιτική ανάδειξης στελεχών. Σίγουρο είναι ότι η περιεκτική και ολοκληρωμένη λειτουργία των ΟΒ οδηγεί και στην ανάπτυξη στελεχών. Ομως λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες για ανάδειξη στελεχών από την εργατική τάξη και από μεγάλους χώρους δουλιάς, χρειάζεται να γίνει ιδιαίτερη δουλιά που θα αφορά στη μεθοδολογία της ανάδειξης στελεχών.

Νίκος Σφαντός,

μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ