Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ο «Λοχίας Πιπέρης» τραγουδάει ακόμα

Στο συγκρότημα - ορόσημο του 20ού αιώνα, τους «Μπιτλς», θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM», 43 χρόνια μετά την ηχογράφηση του πρώτου τους δίσκου και 65 χρόνια από τη γέννηση του Τζον Λένον.

Γεννήθηκαν μέσα στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και ένιωσαν τον εαυτό τους ανάμεσα στα ερείπια. Πολέμησαν την «εικόνα» των «συντηρητικών ηλικιωμένων», που στα δικά τους μάτια ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι για τον πόλεμο, αλλά και για το μεταπολεμικό «ακίνητο τοπίο» του καπιταλιστικού κόσμου. Απέναντι στη μουσική, στις συνήθειες και την εμφάνιση των «μεγάλων», αντέταξαν ρυθμό και διαφορετικές υπέροχες μελωδίες. Δεν άλλαξαν τον κόσμο, άλλαξαν τη μουσική που άκουγε. Η μουσική τους συνδέθηκε με συνειδήσεις που πάλευαν ενάντια στον πόλεμο, έκαναν τη δική τους «διαδρομή», τόσο μαζί όσο και χωριστά, ξεκινώντας από τραγούδια για την αγάπη και τελειώνοντας με μιαν έκκληση στους «ονειροπόλους» να ενωθούν για έναν κόσμο που θα ζει με ειρήνη. Τα τέσσερα «Σκαθάρια» ήταν το μελωδικό σύμβολο μιας γενιάς...

Ολα ξεκίνησαν στο Κάβερν Κλαμπ του Λίβερπουλ, ενώ τον Οκτώβρη του 1962 ηχογράφησαν το πρώτο τους «σινγκλ», Love me Do. Η βόμβα «έσκασε» μερικούς μήνες αργότερα, όταν το δεύτερο «σινγκλ», Please, please me, έφθασε στο Νο 1, σημειώνοντας ταυτόχρονα και την έκρηξη της «Μπιτλμανίας». Το 1967, οι «Μπιτλς» ηχογράφησαν το καλύτερο ροκ - ποπ άλμπουμ όλων των εποχών, το «Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band», ενώ το πικρό τέλος ήρθε με το άλμπουμ «Let it be», το 1970.

35 χρόνια μετά, ο Τζον Λένον και ο Τζορτζ Χάρισον «έφυγαν» από την παρέα, όμως η μουσική τους είναι εδώ, νότες από αρμόνικα στους δύσκολους καιρούς μας, ένα ποτήρι γεμάτο ελπίδα και δυο σταγόνες νοσταλγία, που θυμίζουν πως μπορούμε, παλεύοντας τη βία, το μίσος, τον πόλεμο και την εκμετάλλευση, να βρούμε το «Λιβάδι με τις αγριοφράουλες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ