Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βαδίζουν χέρι - χέρι

Από το 1988 ως σήμερα οι κυβερνώντες ψήφισαν μια σειρά νόμους για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέες ανατροπές στις κατακτήσεις των εργαζομένων

«Από το 1988 μέχρι σήμερα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της ΝΔ με διάφορους νόμους απελευθέρωναν συνεχώς τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, με τη σταθερή και μόνιμη δικαιολογία ότι με την απελευθέρωση του ωραρίου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα θα εξυπηρετείται ο καταναλωτής». Τα παραπάνω τονίζει με επιστολή του προς τις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ» και «ΝΕΑ» ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αφορμή προχτεσινά δημοσιεύματά τους, αναφορικά με την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την απελευθέρωση της εργασιακής σχέσης, δηλαδή την κατάργηση της σταθερής σχέσης εργασίας και τη νομιμοποίηση του ωρομισθίου, της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, των συμβάσεων εργασίας μιας μέρας, το δελτίο παροχής υπηρεσιών κλπ.

Η πρώτη απελευθέρωση του ωραρίου, επισημαίνει, έγινε το 1988 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με υπουργό Εργασίας, τότε, τον Γ. Γεννηματά. Το 1997 χρονιά μεγάλων αγώνων των εμποροϋπαλλήλων ενάντια στο απελευθερωμένο ωράριο και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, σημειώνει ο σύλλογος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατ' εντολή του ΣΕΛΠΕ και του ΣΕΣΜΕ ετοιμαζόταν να περάσει νόμο στη Βουλή για λειτουργία του εμπορίου από το πρωί (χωρίς ώρα έναρξης) μέχρι το βράδυ στις 9μμ και τα Σάββατα μέχρι τις 8 μμ, χειμώνα - καλοκαίρι.

«Οπως καταλαβαίνεται, τονίζει, το ωράριο που ψήφισε τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ είναι το ίδιο ακριβώς με το ωράριο που πρότεινε τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Υπογραμμίζει δε ότι και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί τη συνέχεια νόμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει ότι «η απελευθέρωση του ωραρίου δε δημιούργησε ούτε μια σταθερή θέση εργασίας, αντίθετα τίναξε στα ύψη το ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση και όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και όχι εργασίας. Ο καταναλωτής που είναι και αυτός ή εργαζόμενος ή συνταξιούχος ή φοιτητής ή αυτοαπασχολούμενος μικροεπαγγελματίας χρόνο για να ψωνίσει έχει, χρήματα δεν έχει».

Και καταλήγει: «Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της ΝΔ βαδίζουν χέρι - χέρι, ο ένας ανοίγει δρόμο στον άλλο για να συνεχίσουν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική τους, με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια των κυβερνητικών εργοδοτικών συνδικαλιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ