Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιμένει αντιλαϊκά ο διοικητής

Τις γνωστές και πάγιες συνταγές της μονόπλευρης λιτότητας, του χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων και της με κάθε τρόπο ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών, ανέπτυξε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας. Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική, υπεραμύνθηκε της ανάγκης για συνέχιση της λιτότητας, αφού όπως ισχυρίστηκε χρειάζεται «περιοριστική δημοσιονομική πολιτική». Ξεκάθαρος ήταν και για το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων ζητώντας «πιο εύκαμπτη αγορά εργασίας και ανταγωνισμό των αγορών».

Παρά τα όσα προτείνει, ο Ν. Γκαργκάνας, σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι η Τράπεζα δεν εισηγείται μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων αλλά μέτρα τα οποία, εάν είχαν υιοθετηθεί, σήμερα θα είχαμε χαμηλό πληθωρισμό και αύξηση της απασχόλησης. Στη συνέχεια, όμως, ο διοικητής υπερασπίστηκε την ΟΝΕ λέγοντας ότι εάν δεν υπήρχε το ευρώ σήμερα τα επιτόκια θα ήταν αρκετά υψηλότερα και έριξε, ξανά, το ανάθεμα στους μισθούς, λέγοντας ότι το κόστος εργασίας στη χώρα μας αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο από όσο αυξάνεται στη ζώνη του ευρώ.

Δεν αισθανθήκαμε καμία έκπληξη για το περιεχόμενο της έκθεσης, τόνισε σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, υπογραμμίζοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδας συμβαδίζει με τις επιλογές της κυβέρνησης και τις απαιτήσεις της ΕΕ. Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Ν. Γκαργκάνας για τα οφέλη του ευρώ, υπενθύμισε τη μείωση των μισθών αλλά και την αύξηση του ποσοστού όσων ζουν κάτω από το όριο φτώχειας. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, που η κερδοφορία του κεφαλαίου στη χώρα μας ήταν η μεγαλύτερη στην ΕΕ, η Τράπεζα της Ελλάδας και οι κυβερνήσεις στρέφουν όλα τα βέλη τους στους μισθούς, στις συντάξεις και τα εργασιακά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ