Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πλήρης κάλυψη στις απολύσεις

Την πολιτική που πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργάτες κατήγγειλαν χτες βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση σχετικής Ερώτησής τους στη Βουλή

Την κυβερνητική ανοχή και ενθάρρυνση των εργοδοτικών μεθοδεύσεων, με τις απολύσεις και τη μεταφορά των εργοστασίων σε φθηνότερες χώρες, κατήγγειλαν χτες στη Βουλή με Επίκαιρες Ερωτήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Δ. Τσιόγκας. Αφορμή αποτέλεσαν οι νέες απολύσεις στον όμιλο Λαναρά στη Νάουσα και το κλείσιμο της καπνοβιομηχανίας ΝΤΑΪΜΟΝ στη Θεσσαλονίκη.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Γερ. Γιακουμάτος στις απαντήσεις του απέφυγε να δεσμευτεί για οτιδήποτε αφορά στα δικαιώματα των υπό απόλυση εργαζομένων και αρκέστηκε σε γενικότητες περί του... «ενδιαφέροντος» που δείχνει η κυβέρνηση για τους απολυμένους.

Για την καπνοβιομηχανία ΝΤΑΪΜΟΝ, που μετακομίζει σε γειτονική χώρα, το μόνο που είπε είναι ότι αύριο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη αρμοδίων του υπουργείου με τους εργαζόμενους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Παρά τη μετακόμιση της καπνοβιομηχανίας, ο Γερ. Γιακουμάτος ισχυρίστηκε προκλητικά ότι επί κυβερνήσεως της ΝΔ δεν έχει φύγει από τη χώρα ούτε μια εταιρία, δίνοντας έτσι συνέχεια στο δημαγωγικό καυγά που στήνουν στις πλάτες των εργαζομένων η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Το ίδιο γενικόλογος ήταν και για τις απολύσεις στα εργοστάσια «Β» και «Ολυμπιακής» των «Κλωστηρίων Ναούσης». Είπε ότι έγινε πρόσφατα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ληφθούν τα γνωστά ψίχουλα για τους απολυμένους, χωρίς να μπει καν στον κόπο να τα ανακοινώσει.

Στυμμένες λεμονόκουπες οι εργαζόμενοι

Αναφερόμενος στην ΝΤΑΪΜΟΝ ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας είπε ότι η συγκεκριμένη εταιρία έκλεισε άλλα δύο καπνομάγαζα πέρσι, απολύοντας χίλιους εργαζόμενους, στους οποίους προστίθενται άλλοι 450 φέτος. «Αφού ξεζούμισε τους εργαζόμενους, αφού έπαιρνε όλα τα χρόνια καπνά σε εξευτελιστικές τιμές, αφού ξεκοκάλισε δισεκατομμύρια επιδοτήσεων, τώρα σηκώνεται και φεύγει», τόνισε ο Δ. Τσιόγκας, καταγγέλλοντας ότι στις εξελίξεις αυτές συντέλεσε και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία αποσυνδέει την επιδότηση από την παραγωγή καπνού.

Από τη μεριά του, ο Αγγ. Τζέκης είπε η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης όπως και την προηγούμενης, αποθρασύνει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και αυτοί εκμεταλλεύονται τους εργάτες για χρόνια ολόκληρα, ενώ τους κρατάνε ομήρους για να επιβάλουν στα σχέδιά τους στις κυβερνήσεις. Αυτή τη στιγμή, τόνισε ο βουλευτής, 110 εργαζόμενοι είναι μέσα στο εργοστάσιο που πρόκειται να κλείσει και δεν πρόκειται να φύγουν από εκεί παρά τις αστυνομικές επιδρομές.

Ο Αγγ. Τζέκης ανακοίνωσε το πλαίσιο αιτημάτων των εργαζομένων, καλώντας τον υφυπουργό να δεσμευτεί πάνω σε αυτά, κάτι που ο Γερ. Γιακουμάτος απέφυγε. Οι εργαζόμενοι ζητάνε να βγουν απευθείας στη σύνταξη όσοι βρίσκονται στην τελευταία πενταετία και με τον αναγκαίο αριθμό ενσήμων, στα 55 οι άνδρες και 50 οι γυναίκες. Να βγουν απευθείας στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας όσοι έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια εργασίας και 8.000 ένσημα. Να μετρήσει ως συντάξιμος και ο χρόνος ανεργίας, να «παγώσουν» τα στεγαστικά δάνεια και για όσους προέρχονται από ομαδικές απολύσεις και να μην απαιτούνται 1.000 ένσημα βαρέα τα τελευταία τρία χρόνια, γιατί κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ