Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΚΡΕΜΑΤΑ ΜΑΛΜΠΕΡΤΙ
«Να ακούμε τα παιδιά»

Ενας κινηματογράφος ανθρώπινα πολιτικός, που αγγίζει την ψυχή, είναι το όραμα του ανερχόμενου σκηνοθέτη από την Κούβα

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν οι συντελεστές της ταινίας «Βίβα Κούβα» (Viva Cuba) στο «Ρ» αναδείχτηκε ο σημαντικός κοινωνικός ρόλος που μπορεί να παίξει κάθε εθνική κινηματογραφία, όταν αυτή είναι προσανατολισμένη στο να εκφράζει τα προβλήματα και τους πόθους του λαού, εκφράζοντας έτσι, αντικειμενικά, πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά. Ολόκληρη η συνέντευξη θα δημοσιευτεί προσεχώς στο «Ρ». Σήμερα δημοσιεύουμε σκέψεις του σκηνοθέτη, Χουάν Κάρλος Κρεμάτα Μαλμπέρτι, που αναδεικνύουν αυτές τις πλευρές αναφορικά με τη χώρα του:

«Επρεπε να μιλήσω για την Κούβα. Αλλά με ένα έργο που να είναι ταυτόχρονα πολιτικό και καλλιτεχνικό. Ανθρώπινα πολιτικό. Η ταινία υπερασπίζει τα δικαιώματα των Κουβανών στη ζωή. Το δικαίωμα στην Κούβα να ζήσει. Το δικαίωμα να υπάρχει σε μικρές κινηματογραφικές παραγωγές, όπως αυτή, και στη δυνατότητα να γίνεται κινηματογράφος! Υπερασπίζει το δικαίωμα των παιδιών της Κούβας να ακουστεί η φωνή τους και να προστατεύσουν τη ζωή τους. Η ταινία είναι μια ευκαιρία να προπαγανδιστεί η Κούβα τουριστικά, πολιτικά και κοινωνικά. Με ενθουσιάζει να βλέπω την αφίσα "Viva Cuba" με μεγάλα γράμματα. Είμαι ικανοποιημένος που εκφράζει τη χώρα μου.

Το 1976 ο πατέρας μου σκοτώθηκε σε ένα έγκλημα της CIA, μαζί με 72 αθώους ανθρώπους σε ένα πολιτικό αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρίας της Κούβας. Είναι γνωστό ως "το έγκλημα του Μπαρμπάντος". Είναι αποδεδειγμένο ότι το έκανε η CIA. Οι δολοφόνοι αυτή τη στιγμή ζούνε στις ΗΠΑ και οι αρχές εκεί γνωρίζουν πως αυτοί είναι τρομοκράτες. Ετσι εμείς γνωρίζουμε την τρομοκρατία πολύ πριν πέσουν οι "δίδυμοι πύργοι". Παρόλο που ο πατέρας μου δεν μπορεί να δει αυτήν την ταινία, μέσα σε όλο αυτό τον κόσμο τον γεμάτο τρομοκρατία και καταστροφές, η ταινία είναι μια απάντηση για την αναζήτηση της ελπίδας: για το διαφορετικό, για το πιο μικρό, για το πόσο σημαντικό είναι να ακούμε τα παιδιά, για τη ζωή, την Κούβα και για έναν καλύτερο κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ