Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Αυτή η γη είναι δική σου»

Αφιέρωμα στον Γούντι Γκάθρι στον «902 Αριστερά στα FM»

Πάνω στην κιθάρα του είχε γράψει «αυτή η μηχανή σκοτώνει φασίστες». Διασχίζοντας τη χώρα του, είχε δει την πείνα, τη φτώχεια, τις ταξικές ανισότητες, που κατήγγειλε μέσα από τα τραγούδια του, όπως επίσης κατήγγειλε τον πόλεμο και το φασισμό. Τάχθηκε με την υπόθεση της εργατικής τάξης. Ηταν ο Γούντι Γκάθρι, στον οποίο θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, αύριο Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα, στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Ο Γούντροου Γουίλσον Γκάθρι γεννήθηκε στις 14 Ιούλη 1912 στην Οκλαχόμα και σε ηλικία 19 ετών έφυγε για το Τέξας, όπου και παντρεύτηκε την Μαίρη Τζένινγκς, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Ο Γκάθρι έφυγε από το Τέξας την εποχή της μεγάλης ξηρασίας (1930) και ακολουθώντας τους πρόσφυγες της Οκλαχόμα - Okies - πήγε στην Καλιφόρνια. Η απίστευτη φτώχεια που αντίκρισε σε αυτά του τα ταξίδια τον επηρέασε βαθιά και τα περισσότερα τραγούδια του τα αφιέρωσε στους εργάτες των ΗΠΑ.

Το 1940, όντας στη Νέα Υόρκη, έγραψε το διασημότερο τραγούδι του «This Land is Your Land», όπου κάνει αναφορά στις ταξικές ανισότητες των ΗΠΑ.

Το Μάη του 1941, ο Γκάθρι συναντήθηκε με τον Πιτ Σίγκερ και έγινε μέλος των θρυλικών «Almanac Singers», με τους οποίους ταξίδεψε σε όλη τη χώρα. Ο Γκάθρι και το συγκρότημα έγραψαν αντιπολεμικά τραγούδια, ενώ συμμετείχαν ενεργά και στο αντιφασιστικό κίνημα. Το 1945, ο Γκάθρι παντρεύτηκε την Μάρτζορι Μάζα και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων η κόρη του Κάθι πέθανε σε ηλικία τεσσάρων ετών, όταν το σπίτι πήρε φωτιά.

Στα τέλη της δεκαετίας του '40, η κατάσταση της υγείας του Γούντι Γκάθρι άρχισε να χειροτερεύει, εγκατέλειψε και τη δεύτερη οικογένειά του, πήγε στην Καλιφόρνια όπου παντρεύτηκε για τρίτη φορά, ενώ τελικά ανακαλύφθηκε ότι έπασχε από την ίδια ασθένεια των νεύρων που σκότωσε και τη μητέρα του. Ο Γούντι Γκάθρι πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του σε νοσοκομεία έως τη μέρα του θανάτου του, στις 3 Οκτώβρη 1967.

Το έργο του συνεχώς ανακαλύπτεται από ένα νέο κοινό, στο οποίο το «εισήγαγε» σε μεγάλο μέρος ο Μπομπ Ντίλαν, που επισκεπτόταν στα τελευταία χρόνια της ζωής του τον Γκάθρι, που τον περιέγραφε ως τον «τελευταίο του ήρωα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ