Κυριακή 30 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτικοποιήσεις «α λα Γαλλικά»

Σε σύγκρουση με τους εργαζόμενους η κυβέρνηση ντε Βιλπέν προωθεί την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού ηλεκτρικής ενέργειας

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου οργανισμού ηλεκτρικής ενέργειας Electricite de France (EdF), με την πώληση κατ' αρχήν του 15% των μετοχών της.

Η απόφαση της κυβέρνησης ντε Βιλπέν έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με τη θέληση των εργαζομένων, που εκφράστηκε με μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και με τις θέσεις που κατά το παρελθόν είχε υποστηρίξει και ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος στη Σύνοδο της Νίκαιας (Δεκέμβρης 2001) είχε απορρίψει την ιδιωτικοποίηση της EdF, χαρακτηρίζοντας «δογματική» την πολιτική των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρωθυπουργός πιστεύει ότι η ιδιωτικοποίηση θα «περάσει», καταφεύγοντας στην εξαγορά συνειδήσεων, αφού δήλωσε ότι μετοχές της EdF ύψους 1 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε χαμηλές τιμές στους εργαζόμενους του οργανισμού. Επιστρατεύοντας και πάλι τις χρεοκοπημένες θεωρίες περί «λαϊκού καπιταλισμού».

«Το άνοιγμα του κεφαλαίου της Electricite de France θα αποδειχτεί ένα έξοχο παράδειγμα για τη συμμετοχή πολιτών και εργαζομένων στην ιδιοκτησία μιας εταιρίας στη Γαλλία», δήλωσε ο κ. ντε Βιλπέν.

Η γαλλική κυβέρνηση υπολογίζει ότι από την πώληση του 15% της EdF θα εισπράξει περίπου 7 δισ. ευρώ, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Από την άποψη αυτή θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Βεβαίως, αυτή την περίοδο η κυβέρνηση ντε Βιλπέν βρίσκεται αντιμέτωπη με τους εργαζόμενους για την ιδιωτικοποίηση των εθνικών αυτοκινητόδρομων, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ακτοπλοϊκής γραμμής που συνδέει την Κορσική με τη Γαλλία. Κορύφωση των εργατικών αντιδράσεων είχαμε στις 4 Οκτώβρη, με τη γενική απεργία των γαλλικών εργατικών συνδικάτων κατά της πολιτικής των «αναδιαρθρώσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες το «ΟΧΙ» των Γάλλων εργαζομένων στο «Ευρωσύνταγμα» ερμηνεύτηκε και από τη γαλλική κυβέρνηση ως αποδοκιμασία, μεταξύ των άλλων, και της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Εξάλλου, ο κ. ντε Βιλπέν μόλις ορκίστηκε ως πρωθυπουργός δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη το μήνυμα του δημοψηφίσματος.

Μάλιστα, τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού πολλοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν ως προσαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στη λαϊκή θέληση, όπως αυτή εκφράστηκε με το «ΟΧΙ». Ενας απ' αυτούς είναι και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο οποίος μιλώντας στις 28 Ιούλη στη Βουλή για την «ανταγωνιστικότητα» και αναφερόμενος στο πρόγραμμα του κ. ντε Βιλπέν υπέδειξε στην κυβέρνηση: «Αυτό το δρόμο έπρεπε να πάρει η χώρα μας...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ