Κυριακή 11 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκλάβοι πολυτελείας

Ο καπιταλισμός έχει όλα τα μέσα να κρατά τον σύγχρονο άνθρωπο υπό την απειλή και ομηρία του. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την καθημερινή μας ζωή, όπου τον ξεγελά με υποτιθέμενη ευμάρεια και άνετη ζωή, που του προσφέρει μέσω καταναλωτικών αγαθών. Και όλα στην αρχή φαίνονται ωραία και εύκολα, αυτοκίνητα με δόσεις, πιστωτικές κάρτες, δάνεια από τράπεζες, όλα «τσάμπα»! Ομως, όταν έρθει η σκληρή πραγματικότητα, δηλαδή οι δόσεις που σε κυνηγάνε με τόκους και πανωτόκια τρομερά υψηλά, εάν κάτι δε σου πάει καλά και δεν μπορέσεις στην ώρα σου να ξεπληρώσεις, τότε καταλαβαίνεις.

Πάντως, τότε αρχίζει το δράμα και το τρέξιμο για το ξεπλήρωμα όλων αυτών των χρεών - βρόχων, που σε πνίγουν και δε σ' αφήνουν να ανασάνεις. Και επειδή δε φτάνει ο μισθός, όταν μάλιστα έχεις και οικογένεια, ψάχνεις απεγνωσμένα για μια δεύτερη δουλιά, για να μπορέσεις να «ξελασπώσεις». Μα και αυτή τη δεύτερη δουλιά, πού να τη βρεις, όταν άλλος ψάχνει ακόμα για την πρώτη;

Ετσι, στριμωγμένος άγρια, δεν έχεις καιρό ούτε και όρεξη για τίποτα από όλα αυτά τα υποτιθέμενα αγαθά, που σου διαφήμισε και σου «έδωσε» ο καπιταλισμός. Ψυχαγωγία δεν υπάρχει. Είσαι κουρασμένος, αγχωμένος, απογοητευμένος, γιατί δεν έχεις καιρό ούτε στο σωματείο σου να πατήσεις. Ασε που φοβάσαι κιόλας, μη σου πουν για καμιά απεργία, οπότε και τρέμεις για τα «παλούκια», που έχεις να ξεχρεώσεις. Οπότε, σιγά - σιγά, εγκαταλείπεις και το χώρο σου και μετατρέπεσαι σ' ένα ρομπότ χωρίς θέληση, γεμάτο απογοήτευση, έρμαιο στα σχέδια του κάθε επιτήδειου. Και μια ωραία πρωία, σηκώνεσαι και δεν αναγνωρίζεις πια τον ίδιο σου τον εαυτό, γιατί έχεις μεταβληθεί σε ένα σκλάβο πολυτελείας! Η μόνη σου διασκέδαση, τώρα πια, είναι η τηλεόραση, η οποία έχει αναλάβει να σε αποτελειώσει σαν άνθρωπο, κάνοντάς σου συστηματική «πλύση εγκεφάλου».

...Και συ τι θα κάνεις για να υπερασπιστείς τη ζωή σου; Πώς θα ορθώσεις το ανάστημά σου ενάντιά τους; Το σκέπτεσαι καθόλου αυτό; Μην παραμένεις ούτε λεπτό αδρανής και μοιραίος σ' ό,τι αυτοί σχεδιάζουν. Αγωνίσου! Ενωσε τη φωνή σου μαζί με τους συναδέλφους σου στο χώρο δουλιάς σου και πάλεψε για την ανεξαρτησία σου. Μην υποκύπτεις στις σύγχρονες σειρήνες, με τις ψεύτικες υποσχέσεις. Το μόνο που θα σε βγάλει από το αδιέξοδο, που σκόπιμα οι καπιταλιστές, το κατεστημένο, σε 'ριξαν, είναι η πάλη και ο αγώνας. Ενας αγώνας για μια ανθρώπινη ζωή, με ειρήνη και αληθινό σοσιαλισμό και όχι σαν αυτό που μας σερβίρουν οι εκσυγχρονιστές, με πολέμους και βία ενάντια σ' άλλους λαούς.


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΟΒ ΕΒΕ Ψυρρή


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ