Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Τα αστρονομικά κέρδη που αποκομίζουν οι πολυεθνικές εταιρίες πετρελαίου, με τη συμπαιγνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, από την εργατική λαϊκή οικογένεια, κατήγγειλε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας.

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατήγγειλε την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, που στηρίζουν τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση των κερδών των εταιριών πετρελαίου, επισημαίνοντας τα εξής:

«Με βάση τους ισολογισμούς που δημοσίευσαν για το πρώτο εξάμηνο του 2005, οι 70 μεγαλύτερες βιομηχανίες πετρελαίου αναμένεται να έχουν φέτος κέρδη 230 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά 26% υψηλότερα σε σύγκριση με το 2004».

«Είναι προφανές ότι πρόκειται για συμπαιγνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη και των πολυεθνικών εταιριών πετρελαίου σε βάρος των εργαζομένων.

Οι εταιρίες αξιοποιούν τους κανόνες της "ελεύθερης αγοράς", τα παιχνίδια των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και αυξάνουν τα κέρδη τους με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις αξιοποιούν το πετρέλαιο και την αύξηση της τιμής του για να γεμίζουν τα ταμεία τους με φόρους που εισπράττουν, αφού για κάθε 1 ευρώ που πληρώνει ο καταναλωτής βενζίνης, τα 70 λεπτά είναι φόροι.

Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε, ενόψει του χειμώνα, συγκεκριμένα για την προστασία της εργατικής λαϊκής οικογένειας, των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;».

Απαντώντας στην παρέμβαση του Γ. Τούσσα, η επίτροπος Ανταγωνισμού, Ν. Κρος, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να παρέμβει στον καθορισμό των τιμών του πετρελαίου, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά ότι υπηρετεί τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών των εταιριών πετρελαίου, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η ΕΕ είναι ιμπεριαλιστική, διακρατική ένωση του κεφαλαίου. Τόνισε μάλιστα την πρόθεση της Επιτροπής να στηρίξει τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων πετρελαίου, δηλώνοντας απροκάλυπτα, ότι μόνο με την αύξηση των κερδών τους «θα ανταποκριθούν στο μέλλον στην αυξανόμενη ζήτηση, θέτοντας συγχρόνως τις βάσεις για πιο λογικές τιμές στο μέλλον»...

Η ληστεία είναι δεδομένη όπως και η κοροϊδία. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες να μην επιτρέψουν καμιά ανοχή και να διεκδικήσουν με αγώνες την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα, επίδομα θέρμανσης στους ανέργους, στους συνταξιούχους, στην εργατική - λαϊκή οικογένεια, σε όσους έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους να ενταχθούν στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και να αντιπαλέψουν ριζικά το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, των άλλων πολιτικών εκπροσώπων του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, για ριζικές αλλαγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ