Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αντιμέτωποι με τιμές της... συμφοράς

Ακόμα και λιγότερα από 10 λεπτά το κιλό δίνουν οι οινοποιοί για τα σταφύλια

Eurokinissi

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι σταφυλοπαραγωγοί της Μακεδονίας γνωρίζουν σημαντική μείωση στο εισόδημά τους. Αυτό φαίνεται από την κατάσταση που επικρατεί και φέτος σε περιοχές όπως οι Ελευθερές Καβάλας, η Επαρχία Αλμωπίας του νομού Πέλλας, καθώς και στους νομούς Πιερίας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Η τιμή του προϊόντος με οινοποιήσιμες ποικιλίες έχει διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Για παράδειγμα στα χωριά της Εδεσσας έχει κατρακυλήσει στα 10 λεπτά, από 14 λεπτά που ήταν πέρυσι. Ακόμα χαμηλότερες είναι οι τιμές στο νομό Καβάλας, όπου πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής καταστράφηκε, λόγω των έντονων και συνεχών βροχοπτώσεων και της μεγάλης υγρασίας που προέκυψε εξαιτίας τους. Παρόλο που το κόστος παραγωγής συνεχώς ανεβαίνει, οι οινοποιοί προσφέρουν μόνο επτά λεπτά το κιλό, από 10 λεπτά που ήταν η τιμή πέρυσι. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν στα αμπέλια μεγάλες ποσότητες σταφυλιών. Στη Γουμένισσα του Νομού Κιλκίς με τις εξαιρετικές ποικιλίες οι οινοποιοί ζητάνε να αγοράσουν με 10 λεπτά το κιλό.

Σε πολλά διαμερίσματα της Ανατολικής, κυρίως, Θεσσαλονίκης που οι αγρότες έχουν ως κύριο παραγωγικό προσανατολισμό την καλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών, οι αμπελουργοί είναι σε απόγνωση, αφού οι οινοποιοί προσφέρουν το πολύ 10 με 15 λεπτά. Στην πραγματικότητα οι μεγαλύτερες ποσότητες των σταφυλιών βρίσκονται αδιάθετες στα κτήματα. Οι παραγωγοί της περιοχής αμφισβητούν αυτά που ισχυρίζονται οι εταιρίες, ότι δηλαδή φέτος δεν αγοράζουν γιατί έχουν μεγάλα αποθέματα. Οπως όμως αναφέρουν οι αγρότες, οι έμποροι εισάγουν από τρίτες χώρες σε πολύ χαμηλές τιμές και πιέζουν με αυτό τον τρόπο για να αγοράσουν από τους παραγωγούς σε τελείως εξευτελιστικές τιμές. Ιδια κατάσταση επικρατεί και στη Γουμένισσα του νομού Κιλκίς με τις εξαιρετικές ποικιλίες όπου οι οινοποιοί ζητάνε να αγοράσουν τα σταφύλια με 10 λεπτά το κιλό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ