Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα Ιακωβίδη στην Πινακοθήκη

Στον ζωγράφο Γεώργιο Ιακωβίδη, πρώτο διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης και διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών, αφιερώνεται η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 14/11 στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου. Διακόσιοι περίπου πίνακες, καλύπτουν όλο το φάσμα της δημιουργίας του, από τα πρώτα σπουδαστικά του έργα (γύρω στο 1875), έως το τέλος του (1932). Η έκθεση ξεκινά από τα έργα της μαθητείας στο Σχολείο των Τεχνών της Αθήνας, συνεχίζει με τις μυθολογικές σκηνές των πρώτων χρόνων των σπουδών του στο Μόναχο, και καταλήγει στη χαρακτηριστική ηθογραφική ζωγραφική του με θέματα από την ειδυλλιακή ζωή της οικογένειας. Παράλληλα, εκτίθενται προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις και τοπία τα οποία δημιουργούσε στο περιθώριο της ηθογραφίας. Την παρουσίαση ολοκληρώνουν σχέδια, εικονογραφήσεις, γλυπτά, μετάλλια και νομίσματα.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα «Ο Ιακωβίδης οδήγησε τη ζωγραφική της Σχολής του Μονάχου στα ακραία της όρια. Δεν ήταν επαναστάτης. Υπήρξε όμως σπουδαίος τεχνίτης, απαράμιλλος σχεδιαστής. Κυρίως, μας αποκάλυψε με την τέχνη του έναν κόσμο βαθιά ανθρώπινο, πλούσιο σε αισθήματα και συγκινήσεις».

Στα έργα της έκθεσης, αλλά και στην εξαιρετική δουλιά του Εργαστηρίου Συντήρησης της Εθνικής Πινακοθήκης, αναφέρθηκε η Ολγα Μεντζαφού, επιμελήτρια της Πινακοθήκης και ειδικευμένη στη δημιουργία του Γ. Ιακωβίδη. Οπως τόνισε «στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται και έργα Γερμανών καλλιτεχνών που προέρχονται από τη Γερμανία, αλλά και χαρακτικά ή φωτογραφίες έργων που λανθάνουν, έγγραφα, δημοσιεύσεις της εποχής κ.ά.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ