Σάββατο 12 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Σε τροχιά υποχώρησης

Πτώση 1,9% εμφανίζει στο 9μηνο ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων

Πτώση του όγκου των παραγόμενων εμπορευμάτων στη μεταποίηση καταγράφει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ), γεγονός που αντανακλά τη συνεχιζόμενη υποκατάσταση ντόπιων εμπορευμάτων από εισαγόμενα, αφού στην ίδια περίοδο τα επίσημα στοιχεία δείχνουν άνοδο στην αντίστοιχη κατανάλωση. Στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2005 ο όγκος της παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία εμφανίζει μείωση σε ποσοστό 1,9%. Σε σταθερά πτωτική τροχιά συνεχίζει και η παραγωγή «κεφαλαιουχικών αγαθών» (-5,5%) και επίσης ο γενικός δείκτης που καλύπτει το σύνολο της βιομηχανικής παραγωγής (-1,6%).

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οι 15 από 23 ταξινομούμενους κλάδους της μεταποίησης βρίσκονται σε αρνητική τροχιά. Και αυτό δεν αφορά μόνον τους «παραδοσιακούς» κλάδους (κλωστοϋφαντουργία, ένδυση, δέρμα) που εδώ και αρκετά χρόνια γνωρίζουν καθίζηση αλλά και άλλους που χαρακτηρίζονται ως «δυναμικοί» όπως ο κλάδος των τροφίμων.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στο 9μηνο Γενάρης -Σεπτέμβρης 2005 καταγράφουν τα παρακάτω:

  • Μεταποιητικές βιομηχανίες: Ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων μειώθηκε σε ποσοστό 1,9% έναντι αύξησης 2% στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Συρρίκνωση εμφανίζεται στην κλωστοϋφαντουργία (-16,8%), στα είδη ενδυμασίας (-14,8%), δέρματα-είδη υπόδησης (-15%). Στα τρόφιμα-ποτά καταγράφεται πτώση του όγκου σε ποσοστό 2,6% έναντι αύξησης 4,4% στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίθετα σε ανοδική τροχιά συνεχίζει η παραγωγή για τον κλάδο εκτυπώσεις-εκδόσεις (12,5%).
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά: Ο παραγόμενος όγκος εργαλειομηχανών εμφανίζει μείωση 5,5% έναντι αύξησης 1,9% πέρσι.
  • Καταναλωτικά αγαθά: Τα είδη πλατιάς και άμεσης λαϊκής κατανάλωσης (μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά) εμφανίζουν πτώση 1,6% έναντι αύξησης 3,2% πέρσι. Αντίθετα η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών ενισχύθηκε σε ποσοστό 7,5%
  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής (ορυχεία, βιομηχανία, ηλεκτρισμός-φυσικό αέριο-νερό) μειώθηκε σε ποσοστό 1,6% έναντι αύξησης 1,8% στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Το ΑΕΠ

Η διατήρηση της κατανάλωσης σε σχετικά υψηλά επίπεδα και το τρίτο τρίμηνο (Ιούλης- Σεπτέμβρης) του 2005, οδήγησε σε αύξηση κατά 3,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004. Αντίθετα, οι άλλοι παράγοντες (επενδύσεις, εξαγωγές, εισαγωγές), είτε έπαιξαν αρνητικό ρόλο (επενδύσεις), είτε επηρέασαν οριακά τη συνολική ζήτηση (εξαγωγές).

Η τελική κατανάλωση την περίοδο αυτή αυξήθηκε κατά 2,3%. Αντίθετα, οι επενδύσεις συνεχίζοντας την πτωτική τους πορεία και το γ΄ τρίμηνο, μειώθηκαν κατά 1%, επιβραδύνοντας έτσι την ποσοστιαία αύξηση της τελικής ζήτησης κατά 0,2%. Οι εξαγωγές, οι οποίες βρίσκονται σε ανοδική τροχιά από το β΄ τρίμηνο του 2003, σημείωσαν ποσοστιαία αύξηση 3,5%, συμβάλλοντας στην αύξηση της τελικής ζήτησης κατά 0,6 μονάδες. Τέλος, οι εισαγωγές σημείωσαν ανεπαίσθητη μείωση 0,1%, με ουδέτερο αποτέλεσμα στην τελική ζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ