Κυριακή 13 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ»
Οι παρτιζάνοι και το «ξύπνημα» του «Αβρόρα»

Εκτός από το μέτωπο που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των τακτικών στρατευμάτων της ναζιστικής Γερμανίας και της ΕΣΣΔ υπήρχε και ένα άτυπο «μέτωπο» στα μετόπισθεν των εισβολέων, εξίσου εφιαλτικό για τους ναζί: το παρτιζάνικο.

Το σημερινό, 10ο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Ο Ανταρτοπόλεμος» περιγράφει ακριβώς αυτόν τον αγώνα που διεξήγαγαν τα αντάρτικα τμήματα πίσω από τις εχθρικές γραμμές, με την κάλυψη των απέραντων, πυκνών δασών. Ουδέποτε υπήρξε τόσο πλατιά ανεπτυγμένος πόλεμος πίσω από τις εχθρικές γραμμές όσο στην ΕΣΣΔ. Εκατοντάδες χιλιάδες ανταρτών στα δάση της Δυτικής Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετέτρεψαν αυτές τις περιοχές σε έναν εφιάλτη για τους Γερμανούς κατακτητές, φέροντας εις πέρας δολιοφθορές σε ναζιστικές εγκαταστάσεις και ανταρτικές επιδρομές σπουδαίου θάρρους και απίστευτης τόλμης.

Στο επεισόδιο της επόμενης Κυριακής με τίτλο «Η μάχη των θαλασσών», η σειρά μας «μεταφέρει» στον αγώνα των Σοβιετικών πεζοναυτών, οι οποίοι επιτίθονταν με τέτοια ισχύ και ορμή, που οι ναζί τους ονόμασαν «μαύρος θάνατος».

Το συγκλονιστικότερο στοιχείο του επεισοδίου είναι όμως η ενεργοποίηση, για μια ακόμη φορά, του θρυλικού θωρηκτού «Αβρόρα», το οποίο έδωσε το σύνθημα, με έναν κανονιοβολισμό, το 1917, για την τελική έφοδο του επαναστατημένου λαού με επικεφαλής τους μπολσεβίκους, στην Πετρούπολη (Λένινγκραντ). Εκτοτε είχε παροπλιστεί και έτσι το «βρήκε» ο πόλεμος το 1941. Ομως, τα κανόνια αυτού του παλιού πλοίου υπερασπίστηκαν το Λένινγκραντ από τους ναζί.

Οι Σοβιετικοί πολέμησαν το ναζισμό στη θάλασσα της Βαλτικής, στον κόλπο της Φινλανδίας, στη Μαύρη θάλασσα, στην Αρκτική, ακόμη και σε λίμνες και ποτάμια «γράφοντας» νέες σελίδες ηρωισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ