Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Σύντομα το «χαράτσι » για την ΕΡΤ

Τροπολογία για αύξηση κατά 31% του ανταποδοτικού τέλους

Μέσα από τροπολογία που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου «Γενικό Εμπορικό Μητρώο και εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας», η κυβέρνηση περνάει το νέο χαράτσι που θα πρέπει να καταβάλλουν στην ΕΡΤ οι πολίτες.

Με αύξηση του ανταποδοτικού τέλους που φθάνει το 31%, οι καταναλωτές θα χρυσοπληρώνουν την κρατική ραδιοτηλεόραση. Με τις διατάξεις της τροπολογίας, αυξάνεται το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ από 3,24 σε 4,24 ευρώ το μήνα. Και με την αύξηση αυτή οι πολίτες για μία ακόμη φορά, από τους πενιχρούς μισθούς που παίρνουν, «καλούνται» από την κυβέρνηση να πληρώσουν τα «σπασμένα» της ΕΡΤ και να συνδράμουν στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Με το νέο χαράτσι, η κρατική ραδιοτηλεόραση θα εισπράττει επιπλέον 70 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Το σχέδιο νόμου, στο οποίο περιλαμβάνεται η τροπολογία για την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, η ...αύξηση σύντομα θα «περάσει» στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οι καταναλωτές για πολλοστή φορά αναγκάζονται να βγάλουν το φίδι από την «τρύπα» της ΕΡΤ, αφού τα οικονομικά της προβλήματα διαιωνίζονται.

Να υπενθυμίσουμε ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση προχωρούσε σε αυξήσεις του ανταποδοτικού τέλους. Η τελευταία αύξηση ήταν της τάξεως του 10% που οι καταναλωτές την πλήρωσαν σε δύο δόσεις. Την πρώτη τον Ιούλη του 2003 και τη δεύτερη το Γενάρη του 2004.

Η μεγάλη αύξηση του ανταποδοτικού τέλους δεν μπορούσε παρά να ...αιτιολογηθεί από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, έχουν μεταβληθεί σημαντικά οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες, «καθώς η ΕΡΤ έχει πέραν της δαπάνης για τη σημαντική ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματός της», να προχωρήσει και στον αναγκαίο εξοπλισμό της. Τα οικονομικά προβλήματα και ελλείμματα που αντιμετωπίζει η ΕΡΤ η κυβέρνηση τα «επιρρίπτει» στην επιβάρυνση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης από τους εργαζόμενους, όπως η «τακτοποίηση των συμβασιούχων», αλλά και η «εθελουσία έξοδος» που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβρη του 2003. Το κόστος μάλιστα αυτό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, θα επιβαρύνει την εταιρία για μία δεκαετία. Αναφέρεται, βέβαια, και στα έξοδα που θα χρειαστούν για τη «μελέτη» που θα γίνει, ώστε η ΕΡΤ μέσα στο έτος 2006 να έχει δημιουργήσει τρία νέα προγράμματα μέσω πιλοτικού σχεδίου εκπομπής επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ