Σάββατο 10 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προκλητική η βρετανική κατάθεση

Αδιάλλακτοι, προκλητικοί και σχεδόν ειρωνικοί ήταν οι Βρετανοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του Μουσείου, προχτές, στη διάρκεια της εξέτασης από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για θέματα παράνομης κατοχής πολιτιστικών αγαθών. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Τεχνών, Αλαν Χόγουρθ, και το Βρετανικό Μουσείο ο διευθυντής, Ρόμπερτ Αντερσον, ο Γκράχαμ Γκριν και ο έφορος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, κ. Ντέιβις.

Η συναινετική, σχεδόν ως «παζάρι», στάση της ελληνικής πλευράς, στη διάρκεια της δικής της κατάθεσης, προοιωνιζόταν βέβαια όσα διαδραματίστηκαν προχτές. Διότι στην υποτακτική πρόταση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών να δοθούν τα Μάρμαρα δίχως τίτλο ιδιοκτησίας, έστω υπό τη μορφή δανεισμού, προκάλεσε την απάντηση του Γκρ. Γκριν: «Δεν είναι εφικτή αυτή η λύση. Θα κρύβονται πολλοί κίνδυνοι πίσω από αυτή τη λύση, όπως πιθανή αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης, αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων ή ακόμη και άρνηση των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά να φορτώσουν και να επιστρέψουν τα Μάρμαρα στη Βρετανία». Αποκορύφωμα ήταν ότι το Βρετανικό Μουσείο προκλητικά είπε πως «δε θα είχε αντίρρηση να φιλοξενήσει κι άλλα γλυπτά του Παρθενώνα, προκειμένου να ολοκληρώσει την υπάρχουσα συλλογή του»!

Οταν ο πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, κ. Κάουφμαν, είπε ότι «ακόμα κι ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου θα επέτρεπε την επιστροφή των Μαρμάρων», οι εκπρόσωποι του Μουσείου απάντησαν ειρωνικά: «θα καλωσορίζαμε μια αλλαγή νόμου ή ακόμη και μια κοινοβουλευτική πράξη που να μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε το θέμα, αλλά όχι εάν πρόκειται για τα γλυπτά, γιατί τα γλυπτά ανήκουν σε μια άλλη κατηγορία». Την ίδια στιγμή ο Βρετανός υπουργός Τεχνών έλεγε: Εχω ήδη συστήσει κι άλλη επιτροπή. Θα εξετάσει κι αυτή με τη σειρά της το θέμα του παράνομου εμπορίου. Οταν εκδοθεί αυτό το πόρισμα θα αποφασίσω». Οχι όμως για τα Μάρμαρα. Γι' αυτά επέμεινε στην άρνηση να επιστραφούν διότι «η Ελλάδα δεν έχει ισχυρό και πειστικό επιχείρημα, ηθικά ή πολιτιστικά, για την επιστροφή των γλυπτών, τα οποία όσο σημαντικά και όμορφα κι αν είναι, δεν είναι μοναδικά»!

Η προχτεσινή κατάθεση των Βρετανών ήταν μεν απογοητευτική εξαιτίας της δικής τους αδιάλλακτης στάσης, από την άλλη όμως πλευρά οι βουλευτές της επιτροπής κράτησαν ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντί τους ζητώντας συνεχείς διευκρινίσεις και επισημαίνοντας τις αντιφάσεις στις οποίες έπεφταν τα επιχειρήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ