Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
«Το μεροκάματο κάποιων η μόνη επιχορήγηση»

Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Δόξα Αγ. Αννας Μενιδίου, Κάρολος Καρουάνας, μιλάει στο «Ρ» για τη σκληρή πραγματικότητα

Ιδιαίτερη φροντίδα άρα και... έξοδα θέλουν τα τμήματα υποδομής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δόξας Αγ. Αννας Μενιδίου
Ιδιαίτερη φροντίδα άρα και... έξοδα θέλουν τα τμήματα υποδομής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δόξας Αγ. Αννας Μενιδίου
Μέσα από την έρευνα του «Ρ» δόθηκε μέχρι σήμερα η ευκαιρία να γνωρίσουμε διάφορα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με κύριο βέβαια την έλλειψη χώρων άθλησης. Ομως εκτός από αυτό ο «κυκεώνας» που κρατάει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στη μίζερη κατάσταση δεν αρχίζει και τελειώνει εκεί.

Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι εξίσου σημαντικά και αρκετά. Οπως για παράδειγμα το οικονομικό. Τη στιγμή που χαρίζονται χρήματα (τα οποία προέρχονται από τον ελληνικό λαό) σε ΠΑΕ για να καλυφθούν κακοδιαχειρίσεις και οικονομικές ατασθαλίες των διοικούντων, για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο οι αρμόδιοι προβλέπουν ψίχουλα σαν επιχορήγηση, που όταν θυμούνται τα δίνουν. Την ίδια ώρα που οι λεγόμενοι «ισχυροί» της Α' Εθνικής κάνουν σχέδια στο όνομα της αναβάθμισης του ποδοσφαίρου (βλ. Σούπερ Λίγκα) με αντικειμενικό σκοπό την καλύτερη διαχείριση της πίτας των κερδών, κάποιοι ρομαντικοί χτυπούν πόρτες φίλων προκειμένου να μη χαθεί το σωματείο που εκπροσωπούν και σταματήσει ο αθλητισμός σε μια ολόκληρη περιοχή.

Την τραγική οικονομική κατάσταση που μαστίζει τα ερασιτεχνικά σωματεία αποκαλύπτει στο «Ρ» ο Κάρολος Καρουάνας, πρόεδρος του ποδοσφαιρικού συλλόγου Δόξα Αγ. Αννας Μενιδίου.

«Ο,τι περισσεύει από το μεροκάματο»

H έλλειψη χώρων άθλησης στην περιοχή δημιουργεί αρκετά προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα γήπεδα όπως φαίνεται στη φωτογραφία (γήπεδο Δόξας Αγ. Αννας)
H έλλειψη χώρων άθλησης στην περιοχή δημιουργεί αρκετά προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα γήπεδα όπως φαίνεται στη φωτογραφία (γήπεδο Δόξας Αγ. Αννας)
«Οι ερασιτεχνικές ομάδες έχουν υπέρογκα έξοδα, ιδιαίτερα όταν, όπως εμείς, προσπαθείς να κάνεις αθλητισμό και όχι πρωταθλητισμό, άρα πρέπει να λειτουργούν και τμήματα υποδομής. Σε κάθε σωματείο υπάρχουν δυο τρεις άνθρωποι που επί το πλείστον είναι μεροκαματιάρηδες και προσπαθούν να βάλουν όσα μπορεί ο καθένας και ό,τι μαζέψουν από τη γειτονιά, να καταφέρουν να αθλούνται τα παιδιά της γειτονιάς. Είμαστε 5 άνθρωποι που αγαπάμε τον αθλητισμό και τη γειτονιά μας. Φέτος δεν πήγαινε άλλο και σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε. Δεν υπήρχε διάδοχη κατάσταση και θα έπρεπε να κλείσει το σωματείο, να παραδώσουμε καταστατικά, κλειδιά κλπ. Και δεν το κάναμε. Πάλι καλά που υπάρχουν κάποιοι φίλοι και βοηθάνε, επειδή έχουμε προσωπικές σχέσεις. Φίλοι, γνωστοί, κουπόνια είναι οι πόροι μας. Η κατάσταση φέτος είναι ακόμα δυσοίωνη. Δεν ξέρω πώς θα καταφέρουμε τέλος της χρονιάς να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας»...

Μηδαμινή προσφορά πολιτείας - δήμου

«Η πολιτεία έχει μηδαμινή προσφορά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αυτό δεν αποτελεί απλά τροχοπέδη για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι διάλυση καθαρή! Για παράδειγμα δικαιούμαστε 1.500 ευρώ από την πολιτεία μέσω της ΕΠΣΑΝΑ ή της ΕΠΣΑ, τα οποία δίνονται και με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση. Αυτό μεταφράζεται ουσιαστικά σε ενάμιση μισθό ενός προπονητή, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προπονητές τμημάτων υποδομής. Τουλάχιστον εμείς θα πρέπει να θεωρούμαστε και τυχεροί, καθώς έχουμε βρει έναν καλό προπονητή που κάνει χίλιες δουλιές, μέχρι και το συντηρητή γηπέδου. Ενας άλλος τομέας είναι τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης των αθλητών. Τα τρία τελευταία χρόνια είχαμε τρεις σοβαρούς τραυματισμούς, που η αποθεραπεία για τον καθένα κόστισε περίπου από 3.000 ευρώ. Ας αναλογιστεί κάποιος τι ιατρική περίθαλψη χρειάζεται και στα τμήματα υποδομής για τα μικρά παιδιά. Και όλα αυτά χωρίς να έχουμε χορηγία από πουθενά. Ο δήμος τα λεφτά που δίνει είναι 1.500 ευρώ και αυτά επιλεκτικά σε ορισμένες ομάδες, τα οποία ακόμα δεν τα έχουμε πάρει ούτε εμείς. Δηλαδή από πολιτεία και δήμο, όταν αποφασίσουν να τα δώσουν, θα πάρουμε περίπου 3.000 ευρώ για να καλύψουμε πάγια έξοδα που φθάνουν τις 30.000 ευρώ! Φανταστείτε ότι δεν έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να δώσουμε "χαρτζιλίκι" σε κάποιο ποδοσφαιριστή που χάνει το μεροκάματό του να έρθει να παίξει ποδόσφαιρο. Σε αυτά προσθέστε και τα έξοδα μετακίνησης των ομάδων για τους αγώνες, αφού χρειαζόμαστε 5 πούλμαν το μήνα, τα οποία κοστίζουν 1.000 ευρώ».

Γήπεδο υπάρχει αλλά και... προβλήματα

Γνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από την έλλειψη χώρων, όσον αφορά τη Δόξα Αγ. Αννας (Μενιδίου) τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, αφού υπάρχει χώρος. Ομως, όπως μας εξηγεί ο Κάρολος Καρουάνας, η γενικότερη έλλειψη χώρων στην περιοχή του Μενιδίου δημιουργεί αρκετά προβλήματα από το συνωστισμό που υπάρχει, όταν αναγκάζονται να τον χρησιμοποιήσουν πολλές ομάδες «άστεγες»...

«Είναι εμφανής η έλλειψη χώρων στις περιοχές τις δικές μας και ιδιαίτερα στην περιοχή του Μενιδίου. Υπάρχουν 9-11 ομάδες πέραν του Αχαρναϊκού, που είναι επαγγελματικό σωματείο, και του Αχιλλέα, που ανέβηκε φέτος κατηγορία και είναι ημιεπαγγελματικό. Αυτό σημαίνει πολύς κόσμος στα λίγα γήπεδα που απομένουνε και φυσικά οι χώροι δεν επαρκούν. Ας σημειωθεί παράλληλα πως για οτιδήποτε άλλο άθλημα δεν υπάρχει τίποτε. Ενα κλειστό γυμναστήριο, το περίφημο «Χολίδειο», δεν επαρκεί ούτε για αθλητισμό περιοχής. Εμείς έχουμε επιβαρυνθεί λιγότερο, αλλά ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι διαθέτουμε τμήματα υποδομής. Αυτό μεταφράζεται σε 5 ομάδες (1η, νέων, παίδων, παμπαίδων, τζούνιορ) και όπως γίνεται αντιληπτό, όταν έρχονται και άλλα σωματεία για αθλητισμό δημιουργούνται πρακτικά προβλήματα (επιβάρυνση χόρτου, δυσκολία στην ανεύρεση ωρών κλπ)».

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ: Ο «Ατρόμητος Πειραιά»


Μπάμπης ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ