Κυριακή 27 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΠΕΡΑΜΑ
Ιδια πολιτική από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Οι δημοτικές αρχές Περάματος (ΝΔ) και Κερατσινίου (ΠΑΣΟΚ) έχουν κοινή λογική στον φοροεισπρακτικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη χρησιμοποίησή της σαν Δούρειου Ιππου για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Ο ΟΛΠ ΑΕ, τοποθέτησε κοντέινερς στον Αρμό, με αποτέλεσμα να χαθούν 22 στρέμματα ελεύθερου χώρου με τη συνενοχή της διοίκησης του δήμου Περάματος
Ο ΟΛΠ ΑΕ, τοποθέτησε κοντέινερς στον Αρμό, με αποτέλεσμα να χαθούν 22 στρέμματα ελεύθερου χώρου με τη συνενοχή της διοίκησης του δήμου Περάματος
Οι διοικήσεις των δήμων Περάματος (στηρίζεται από τη ΝΔ) και Κερατσινίου (ΠΑΣΟΚ), δείχνουν το ίδιο ακριβώς πρόσωπο στους εργαζόμενους της πόλης. Διαγκωνίζονται στις αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού. Ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις, προωθώντας την ελαστική απασχόληση και τα προγράμματα «stage». Ξεπουλούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους. Και, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι βαρυγκωμούν κάτω από το βαρύ πέλεκυ των συνεχόμενων χαρατσιών, οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες - όπως ο ΟΛΠ ΑΕ - απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης «ασυλίας», αφού δεν πληρώνουν ούτε καν... ανταποδοτικά τέλη!

Ολοι οι κάτοικοι του Περάματος, αλλά και της γύρω περιοχής, θυμούνται τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που διοργάνωσε η αγωνιστική δημοτική αρχή του Περάματος τα προηγούμενα χρόνια, με δήμαρχο τον Γιάννη Πατσιλινάκο. Εχοντας συμπαραστάτη το λαό ανέπτυξε κίνημα διεκδίκησης και αντίστασης, έδωσε λύσεις σε μεγάλα προβλήματα, βάζοντας φραγμό στην ασυδοσία του ΟΛΠ. Εφτασαν όμως μόλις τρία χρόνια με διοίκηση την παράταξη του Γ. Λαγουδάκου, εκλεκτού της ΝΔ, για να πισωγυρίσουν τα μεγάλα προβλήματα της πόλης.

Υπέρογκες αυξήσεις

Η σημερινή δημοτική αρχή στη θητεία της αύξησε κατά 16% τα τέλη καθαριότητας χωρίς βέβαια να υπολογίζονται οι αυξήσεις που θα επιβάλει για το 2006. Επίσης, αύξησε τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς με αποτέλεσμα αυτά να φτάσουν τα 70 ευρώ ανά παιδί το μήνα. Παράλληλα, αύξησε την οικονομική συμμετοχή των δημοτών στο Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό Περάματος (ΔΗΠΟΠ) και καθυστερεί πολύ να αποδώσει στα σχολεία τα ανάλογα κονδύλια.

Τα λεγόμενα «Καζάνια» στο Πέραμα. Πάγιο αίτημα των κατοίκων ήταν η απομάκρυνσή τους, όμως η σημερινή διοίκηση «κωφεύει», κάνοντας το χατίρι των πολυεθνικών
Τα λεγόμενα «Καζάνια» στο Πέραμα. Πάγιο αίτημα των κατοίκων ήταν η απομάκρυνσή τους, όμως η σημερινή διοίκηση «κωφεύει», κάνοντας το χατίρι των πολυεθνικών
Σε όλα αυτά τα χρόνια η διοίκηση δεν έχει διεκδικήσει κανένα κονδύλι για έργα στην πόλη. Διαχειρίζεται μόνο τα χρήματα του URBAN που βέβαια είχαν κερδηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ομως, ακόμα και αυτή η διαχείριση γίνεται με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να χάνονται κονδύλια.

Εφάρμοσε στο δήμο τη μερική απασχόληση, τους διμηνίτες, τριμηνίτες και οχταμηνίτες απασχολούμενους, τα προγράμματα stage και διόγκωσε τον αριθμό των εργαζομένων στη Δημοτική επιχείρηση με μικρότερους βέβαια μισθούς και δικαιώματα. Τέλος, δεν παρέλειψε να περάσει και μια σειρά από αρμοδιότητες του Δήμου όπως παζάρι, έργα, διαφήμιση στη Δημοτική επιχείρηση.

Χάνονται ελεύθεροι χώροι

Η πολιτική της διοίκησης του Γ. Λαγουδάκου διευκόλυνε την αρπακτική πολιτική που ακολουθεί ο ΟΛΠ ΑΕ, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να πάρει στην κατοχή του το χώρο του Αρμού και τη Δυτική Προβλήτα. Ο σημερινός δήμαρχος «ξέχασε» τις επίμονες καταλήψεις και κινητοποιήσεις των δημοτών που ξεκίνησαν το 1989 και στο διάστημα 1995 και 1997 προκάλεσαν, με εισαγγελική παρέμβαση, το σταμάτημα των παράνομων μπαζωμάτων του ΟΛΠ και ανέστειλαν για εφτάμισι χρόνια κάθε επέκτασή του. Επίσης, μετά από δυναμική διεκδίκηση του Δήμου το 1999 σταμάτησε η επί δεκαετίες διακίνηση των σκουπιδιών των πλοίων, μέσω του τελικού προβλήτα, ενώ η προηγούμενη αγωνιστική δημοτική αρχή το 2000 - 2002 διεκδίκησε και βεβαίωσε στην εφορία για είσπραξη, οφειλές τελών του ΟΛΠ, ύψους 5 δισ. δραχμών, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αποφανθεί ότι ο χώρος αυτός ανήκει στους κατοίκους.

Ομως ο ΟΛΠ ΑΕ, με παρότρυνση του σημερινού δημάρχου, κατασκεύασε τοίχο αποκόβοντας τον Αρμό και την πόλη από τη θάλασσα και παράλληλα τοποθέτησε κοντέινερς, με αποτέλεσμα να χαθούν 22 στρέμματα ελεύθερου χώρου, κάτω από τον Αρμό. Παράλληλα, χώρος από το προαύλιο του ΤΕΕ, παραδόθηκε στο υπουργείο Γεωργίας ενώ όλοι οι ελεύθεροι χώροι του Περάματος, ο ένας μετά τον άλλο, δίνονται σε ιδιώτες.

Τα καζάνια

Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή αδιαφορεί για την παραμονή των καζανιών στο Πέραμα που ανά πάσα στιγμή απειλούν να ανατινάξουν την πόλη και τους κατοίκους της στον αέρα. Για το μείζον αυτό θέμα, τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει γίνει ούτε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, το κονδύλι των 16 δισ. δραχμών από το Γ' ΚΠΣ, που μετά από μακροχρόνιες πιέσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής είχε τεθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μετεγκατάσταση των εταιριών, αποδεσμεύτηκε και χάθηκε για το Πέραμα. Και όχι μόνο αυτό: Οι εταιρίες λειτουργούν ασύδοτες και δεν τους γίνεται κανένας έλεγχος.

Ολοι οι κάτοικοι θυμούνται και τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις του Δήμου Περάματος το 1995 και το 1997 που απέτρεψαν το κλείσιμο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Από την πλευρά της, η σημερινή δημοτική αρχή «λάμπει διά της απουσίας της» από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Ζώνη.

Κερατσίνι: Τροφεία και φιέστες

Ο δήμαρχος Δ. Σαράφογλου, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ακολουθεί την πολιτική που θέλει την Αυτοδιοίκηση φορομπηχτικό μηχανισμό. Συγκεκριμένα, μέσα στην τετραετία αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη κατά 22%.

Αναλυτικά:

  • Τον Φλεβάρη του 2003, πήρε απόφαση για αύξηση 6%.
  • Το 2004 επέβαλε νέα αύξηση 6%. Επίσης, πήρε δάνειο 800.000 ευρώ για αγορά εξοπλισμού καθαριότητας που μέχρι σήμερα όμως δεν έχει καλυφτεί όλο αυτό το ποσό για εξοπλισμό.
  • Το 2005 επέβαλε νέα αύξηση 5% και για το 2006 έχει ήδη αποφασίσει νέα αύξηση 5%.

Ο δήμος συνολικά έχει πάρει δάνεια 13.500.000 ευρώ και από αυτά σχεδόν τα 12.500.000 τα έχει πάρει αυτή την τετραετία! Επιπλέον, ανταποδοτικό χαρακτήρα αποκτούν όλες οι υπηρεσίες του.

Συγκεκριμένα:

  • Οι καλλιτεχνικές σχολές έχουν δίδακτρα από 12 - 45 ευρώ.
  • Ο δημοτικός κινηματογράφος εισιτήριο 7 ευρώ.
  • Για τον αθλητισμό έχει επιβάλει χαράτσι 20 ευρώ την εγγραφή, για κάθε αθλητική δραστηριότητα και 30 ευρώ το μήνα στο κολυμβητήριο, ενώ υπάρχει οικονομική συμμετοχή κάθε μήνα για τους ενήλικες στη γυμναστική και στα όργανα.

Κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό του δήμου μπαίνει κονδύλι ύψους 1, 5 εκατ. ευρώ για αντιρρυπαντικό τέλος που όμως ποτέ δεν εισπράττεται ούτε ένα ευρώ από τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν την περιοχή. Επίσης, ενώ ο ΟΛΠ κατέχει 270.000 τετραγωνικά μέτρα, η δημοτική αρχή δεν κάνει καμία ενέργεια, για να πληρώσει ο ΟΛΠ αυτά που οφείλει από ανταποδοτικά τέλη για καθαριότητα και φωτισμό.

Μπροστά στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της Παιδείας, η δημοτική αρχή δε διεκδικεί λύσεις και στα ολοήμερα σχολεία αναγκάζονται να πληρώνουν την τραπεζοκόμο οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων ή ακόμη και τους δασκάλους δημοτικών χορών και άλλων καλλιτεχνικών ασχολιών.

Οι πέντε κρατικοί παιδικοί σταθμοί πριν περάσουν στο Δήμο είχαν δυναμικότητα 75 παιδιών ο καθένας. Σιγά σιγά, επειδή υπήρχε έλλειψη προσωπικού αντί να φροντίσουν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες, μείωσαν τη δυναμικότητα στα 50 παιδιά που ισχύει μέχρι σήμερα κι έτσι δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες της περιοχής. Την ίδια στιγμή, τα τροφεία φτάνουν και τα 80 ευρώ το μήνα.

Και κακοτεχνίες

Στην πόλη που με αγώνες οι κάτοικοι πριν από λίγα χρόνια πάλεψαν και διεκδίκησαν ελεύθερους χώρους σήμερα ξεκίνησε η παραχώρησή τους με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Η αρχή έγινε στο Σελεπίτσαρι όπου νοικιάστηκε για 12 χρόνια χώρος για αναψυκτήριο με ευθύνη να το κατασκευάσει ο ενοικιαστής.

Αποκαλυπτική της πολιτικής που ασκεί η δημοτική αρχή είναι πως τώρα ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου (αφού επισκευάστηκε με 1 δισ. δραχμές από τους σεισμούς του '99 και άρχισε η ανακατασκευή του το 2003) ανακάλυψαν ότι... δεν υπάρχει δεύτερη έξοδος κινδύνου και δεν είναι λειτουργικό. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να μπει καινούριος εργολάβος. Στα ζητήματα περιβάλλοντος η λειτουργία και μόνο του εργοστασίου της ΔΕΗ αποδεικνύει την έλλειψη διεκδικητικού χαρακτήρα.

Αντιθέτως, η διοίκηση φαίνεται ιδιαίτερα δαπανηρή στην επικοινωνιακή της πολιτική και στις διάφορες φιέστες, για την οποία ξοδεύει κάθε χρόνο πάνω από 250.000 ευρώ, προκειμένου να προβληθεί το έργο της στις εφημερίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα 70χρονα του δήμου ξοδεύτηκαν γύρω στις 900.000 ευρώ για εκδηλώσεις και αφιερώματα, χωρίς όμως να γίνει απολογισμός στην οργανωτική επιτροπή. Την ίδια στιγμή, στα ΚΑΠΗ - σε όλα τα είδη του κυλικείου - έκοψε την επιδότηση που δινόταν και μειώθηκαν οι εκδρομές που επιδοτούνταν σε σημείο που οι ηλικιωμένοι κάνουν εκδρομές μόνοι τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ