Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Ενημερώνεται από τον... . Τύπο

Ο υπουργός Επικρατείας δεν ενημέρωσε το ΕΣΡ για την παράταση των αδειών

Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος δεν είχε ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως είπε χτες ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Δ. Χαραλάμπης, για το νομοσχέδιο «Σύστασης Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, ρύθμιση θεμάτων Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις», το οποίο κατέθεσε αργά προχτές το βράδυ στη Βουλή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρμόδιος υπουργός δεν ενημερώνει το ΕΣΡ και μάλιστα για θέματα που το αφορούν άμεσα και έχουν σχέση με τις αρμοδιότητές του. Τα μέλη του ΕΣΡ το έμαθαν... από τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Με το νομοσχέδιο ο υπουργός Επικρατείας δίνει νέα παράταση για την ισχύ των προσωρινών αδειών των τηλεοπτικών σταθμών και των ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Αττικής. Ηδη η παράταση που είχε δώσει προ μηνών, λήγει σήμερα. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι το χρονικό διάστημα της ισχύος των αδειών λειτουργίας παρατείνεται έως τις 30.6.2006. Μέχρι αυτή την ημερομηνία θα έχουν εκδοθεί - σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου - οι προκηρύξεις για τη χορήγηση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών. Το ζήτημα αυτό είναι ηλίου φαεινότερο ότι αφορά το ΕΣΡ αφού αυτό είναι αρμόδιο για τις προκηρύξεις και τη χορήγηση αδειών.

Οι προκηρύξεις φυσικά των αδειών προϋποθέτουν και τη «διαμόρφωση» νομοσχεδίων που θα αφορούν μεταξύ άλλων στη συγκέντρωση των ΜΜΕ και όπως έχει εξαγγείλει ο Θ. Ρουσόπουλος σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθούν στη δημοσιότητα για να γίνει... διάλογος με τους αρμόδιους φορείς.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε γίνεται αναφορά και σε ζητήματα που έχουν σχέση με την ΕΡΤ. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ είναι ανακλητός και η θητεία των γενικών διευθυντών είναι διετής. Οι εντεταλμένοι σύμβουλοι προσλαμβάνονται με απόφαση του προέδρου και η θητεία τους είναι επίσης διετής.

Το ΕΣΡ παρά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που έχουν σχέση με τη χορήγηση ραδιοτηλεοπτικών αδειών, χτες στην Ολομέλειά του σύμφωνα με πληροφορίες δεν... ασχολήθηκε με αυτό το θέμα. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από μερικούς μήνες το ΕΣΡ είχε υποβάλει στον υπουργό Επικρατείας τις απόψεις του για τη χορήγηση αδειών.

Στη χτεσινή συνεδρίασή της η Ολομέλεια του ΕΣΡ ασχολήθηκε με ακροάσεις ραδιοτηλεοπτικών σταθμών με αποτέλεσμα την κατάθεση υπομνημάτων. Χωρίς υπόμνημα όμως έμεινε το ΕΣΡ από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Για τo υπόμνημα που αφορά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων και το «ρεπορτάζ» του Κ. Βαξεβάνη, ενώ η ημερομηνία κατάθεσής του έληγε προχτές, μέχρι χτες δεν είχε κατατεθεί.

Ο Δ. Χαραλάμπης είπε ότι το ΕΣΡ έχει καταγράψει τις εκπομπές «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος» και πως θα συζητηθούν στην Ολομέλεια. Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση, είπε πως υπεύθυνος για την πολυφωνία είναι το μέλος του ΕΣΡ Γ. Παπακώστας ενώ ο Κ. Τσουράκης είναι επικεφαλής του Κλιμακίου για τον έλεγχο και τις βεβαιώσεις νομίμου λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Χτες επιβλήθηκαν πρόστιμα στον τηλεοπτικό σταθμό «TV Top» (πρώην «Παρατηρητής») Θεσσαλονίκης 40.000 ευρώ γιατί εξακολουθούσε παρά τις συστάσεις από το ΕΣΡ να εκπέμπει και από άλλους διαύλους και συχνότητες. Πρόστιμα «εισέπραξαν» και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «ΑΝΤΕΝΝΑ» Νομού Νότιας Ελλάδας 5.000 ευρώ και «ΑΝΤΕΝΝΑ 4» Μαγνησίας 3.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ