Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΣΩΠΟΣ
Κάποτε ήταν ποτάμι...

Το ζήτημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κυβερνητική πολιτική, η οποία παραδίδει «γην και ύδωρ» στην άρχουσα τάξη, προκειμένου να αναπτύξει τις δραστηριότητές της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής, αποτελεί η περίπτωση του Ασωπού ποταμού. Η ασύδοτη δράση των βιομηχανιών δίπλα στον ποταμό, με την ανοχή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ρίχνουν ανεξέλεγκτα τα λύματά τους στον Ασωπό, έχει οδηγήσει στη μόλυνση του ποταμού και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Το αποτέλεσμα είναι να εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για την ποιότητα του νερού που πίνουν οι χιλιάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων αλλά και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις βιομηχανίες της περιοχής.

Ο «Ρ» είχε αποκαλύψει αυτό το σημαντικό ζήτημα πριν από ένα μήνα, ενώ την περασμένη βδομάδα σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων διοργάνωσαν για το θέμα ημερίδα. Το ΠΑΜΕ της περιοχής αλλά και συνδικαλιστικά σωματεία ανησυχούν και θέτουν το ζήτημα σε κάθε ευκαιρία. Παράλληλα, για το θέμα σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, ζητώντας να ελεγχθούν οι επιχειρήσεις που ρυπαίνουν τον Ασωπό και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα ώστε οι κάτοικοι να υδροδοτηθούν με καθαρό και ασφαλές για την υγεία τους πόσιμο νερό. Ωστόσο, απέναντι σε όλες τις παραπάνω ανησυχίες, ορθώνεται μόνον η παγερή αδιαφορία των κυβερνώντων και όλων των αρμοδίων.


Από το 1969 - με κίνητρα του τότε αναπτυξιακού νόμου - μια σειρά από βαριές βιομηχανίες άρχισαν να μεταφέρονται από την Αττική στη Βοιωτία. Σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου, λειτουργούν περίπου 450 εργοστάσια, ενώ διαμένουν 10.000 μόνιμοι κάτοικοι και περίπου 11.000 εργαζόμενοι στις βιομηχανίες που μένουν στην Αττική, αλλά καθημερινά πηγαίνουν στην περιοχή λόγω της εργασίας τους. Ολες αυτές οι βιομηχανίες, ρίχνουν τα λύματά τους - τουλάχιστον με την κυβερνητική ανοχή - στο μέσο ρου του Ασωπού ποταμού, καθώς και στον παραπόταμό του, τον Θερμιδώνα.

Ετσι, ο Ασωπός μετατρέπεται σε ανοιχτό λυματοφόρο αγωγό που «κατεβάζει» 14.000 κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή λυμάτων, κάθε μέρα. Λύματα που μολύνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και κατά συνέπεια τις πηγές που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων, αλλά ακόμη και τις πηγές της Μαυροσουβάλας που τροφοδοτούν με νερό περιοχές της Αττικής, όπως ο Μαραθώνας.

Το θέμα, όμως, είναι ότι όλα τα παραπάνω είναι γνωστά, ακόμη και με επίσημα στοιχεία. Εκτός από την Περιβαλλοντική Μελέτη Ευρύτερης Λεκάνης Ασωπού Ποταμού από την ΕΤΒΑ, η οποία ολοκληρώθηκε το 1996 και στην οποία αποτυπώνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και οι πηγές μόλυνσης και άντλησης πόσιμου νερού, υπάρχει από το 2004 η ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Λιβαδειάς), από όπου προκύπτει ότι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας είναι ανοιχτός στην κυμαινόμενη βιομηχανο-γεωργική βαριά ρύπανση και μόλυνση. Και όμως, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο.


Ολα τα παραπάνω συνιστούν ένα έγκλημα εκ προμελέτης. Εκείνο που προέχει, ως φαίνεται, για τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, δεν είναι άλλο από τα κέρδη των βιομηχάνων. Το γεγονός ότι επί της ουσία κωφεύουν και επιπλέον ευνοούν την ανεξέλεγκτη βιομηχανική δράση, δείχνει τις πραγματικές τους προτεραιότητες. Εστω και αν αυτά είναι σε βάρος, όχι μόνο του περιβάλλοντος, αλλά και της δημόσιας υγείας.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ