Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«... Τις αλυσίδες ή τα όπλα»

Στις μεγάλες μέρες του Δεκέμβρη του '44 στην Αθήνα θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

...«Δεν έχουμε το δικαίωμα να παραδώσουμε την Ελλάδα στον Βελουχιώτη»!!!

...«Μαγική ράβδος ήταν ένα τηλεγράφημα από το Λονδίνο που λέει ότι η βρετανική κυβέρνηση εννοεί να στηρίξει απόλυτα τον Παπανδρέου και όλους μας και θεωρεί απαράδεκτη κάθε υποχώρηση στους εκβιασμούς του ΕΑΜ»!!!

...«Είπα στον Γιάννη Ζεύγο ότι η αντίδραση δεν είναι αυτή τη στιγμή επικίνδυνη, αλλά πάντως αν άρχισε να φουντώνει σ' αυτό φταίει η δράση του ΕΑΜ! Η αντίδραση - ετόνισα - θ' αφοπλιστεί ηθικά, αν αφοπλιστεί υλικά η άκρα αριστερά»!!!

Ο σκοπός, τα μέσα και το δεκανίκι για όσα συνέβησαν πριν από 61 χρόνια περιγράφονται μέσα σε αυτές τις λίγες φράσεις από το ημερολόγιο πασίγνωστου πολιτικού και θεωρητικού εκπροσώπου της αστικής τάξης στην Ελλάδα.

Ο «Βελουχιώτης» στον οποίο οι αστοί «δεν είχαν το δικαίωμα να παραδώσουν την Ελλάδα» δεν ήταν άλλος από το λαό που με μπροστάρη το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και ψυχή του το ΚΚΕ είχε αντισταθεί στον φασίστα κατακτητή και ήταν συσπειρωμένος γύρω από ένα τεράστιο κοινωνικό απελευθερωτικό μέτωπο.

Απέναντι σε αυτό το μέτωπο στάθηκε, ευθύς εξαρχής, ο λεγόμενος «παλαιός» αστικός πολιτικός κόσμος, οι «ουδέτεροι» και «υπομονετικοί», όταν ο λαός πέθαινε από την πείνα και τις σφαίρες των φασιστών, οι στεμματοφόροι τροφοδότες, με στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη, των κατοχικών «κυβερνήσεων», οι ταγματασφαλίτες οπαδοί της «δημοκρατίας» τύπου «Ιδιώνυμου», η χρηματιστική ολιγαρχία, που μετέτρεπε σε ράβδους χρυσού τις σάρκες των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών του φασισμού. Επικεφαλής του «μαύρου μετώπου» ο αρχηγός του «ελληνικού» φασισμού, Γεώργιος Β΄ Γλύξμπουργκ.

Η ελληνική αστική τάξη, με σκοπό την πάση θυσία επιβολή της εξουσίας της, χρειάστηκε τη στήριξη των Βρετανών ιμπεριαλιστών, που επενέβησαν στην Ελλάδα, το Δεκέμβρη, ως κατακτητές, σκοπεύοντας στο τσάκισμα του λαϊκού κινήματος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ και επιβάλλοντας ουσιαστικά μια δεύτερη κατοχή.

Την ίδια στιγμή το «κέντρο» «προσέφερε» τις καλύτερες υπηρεσίες του στην άρχουσα τάξη και τους ιμπεριαλιστές, με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπανδρέου, που διατέλεσε πρωθυπουργός όσο χρειαζόταν για να υπογραφεί ο Λίβανος, η Καζέρτα και για να γίνει ο Δεκέμβρης.

Ο λαός της αδούλωτης Αθήνας αντιστάθηκε στον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους συνεργάτες του, πολεμώντας με άφθαστο ηρωισμό επί 33 μέρες.

Η ένοπλη επέμβαση των Βρετανών ιμπεριαλιστών και των ντόπιων συνεργατών τους κατέληξε στη Συμφωνία της Βάρκιζας, όπου η παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ σήμανε ταυτόχρονα την έναρξη ενός ανελέητου διωγμού κατά των εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, που όπως είχε αποφασίσει το «μαύρο μέτωπο» δεν έπρεπε να έχουν καν το δικαίωμα να υπάρχουν σε αυτόν τον τόπο που με το δικό τους αίμα είχαν απελευθερώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ