Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17Ν»
Ξεκίνησε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Δηλώσεις από τους κατηγορουμένους και ανάγνωση των εφέσεων κατά την πρώτη μέρα της διαδικασίας

Ελεγχο σε όποιον παραβρίσκεται στο ακροατήριο πραγματοποιεί η Αστυνομία

ICON

Ελεγχο σε όποιον παραβρίσκεται στο ακροατήριο πραγματοποιεί η Αστυνομία
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού άρχισε χτες σε δεύτερο βαθμό η δίκη της «17Ν». Η δίκη διεξάγεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας με αλλεπάλληλους ελέγχους σε παράγοντες της δίκης, δημοσιογράφους, μάρτυρες και μέλη του ακροατηρίου. Τα μέτρα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων, αλλά και συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, οι οποίοι ζήτησαν να μην υφίστανται τον αστυνομικό έλεγχο κατά την είσοδό τους στο δικαστήριο. Ομως, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα με το επιχείρημα ότι ο χώρος ανήκει στις φυλακές Κορυδαλλού και τα μέτρα αποφασίζονται από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Στο δικαστήριο μεταφέρθηκαν οι 12 από τους 13 κατηγορούμενους, αφού ο Σάββας Ξηρός είχε υποβάλει εκπρόθεσμα την αίτηση έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης με αποτέλεσμα να απορριφθεί. Μετά από συζήτηση, έγινε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε μέσω του συνηγόρου του, Γ. Γκουντούνα, να παρίσταται στη δίκη. Ομως, δε θα έχει τη δυνατότητα αυτοτελούς παρέμβασης στην όλη διαδικασία διότι η παρουσία του οφείλεται στις εφέσεις που έχουν υποβάλει οι συγκατηγορούμενοί του. Ετσι, θα μπορεί να τοποθετείται σε ζητήματα που θέτουν οι συγκατηγορούμενοί του και πιστεύει ότι τον ωφελούν. Απορρίφτηκε δε το αίτημά του να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Στο δικαστήριο προσήλθαν και οι τέσσερις κατηγορούμενοι που είναι ελεύθεροι, δηλαδή, η Α. Σωτηροπούλου, ο Κ. Τέλιος, ο Γ. Σερίφης και ο Π. Σερίφης.

Με δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο Α. Γιωτόπουλος ζήτησε την αθώωσή του αναφέροντας ότι καταδικάστηκε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και με ξένους εκβιασμούς. Από πλευράς του ο Δ. Κουφοντίνας με γραπτή δήλωσή του κάνει λόγο για πολιτική δίκη. Αναφέρει ότι πρόκειται για «δίκη αντιπάλων του καθεστώτος» και ότι «επιδίωξη του συστήματος δεν είναι απλώς η καταδίκη κάποιων ανθρώπων αλλά η πολιτική και ιδεολογική ήττα των αξιών και οραμάτων της επαναστατικής αριστεράς». Ο Β. Τζωρτζάτος υποστήριξε πως υπάρχει μηχανισμός που έχει στηθεί εδώ και δύο-τρία χρόνια από τρία άτομα που «θέλουν να κρατήσουν δύο κατηγορουμένους στη φυλακή».

Στο Πενταμελές Εφετείο, όπου υποβλήθηκε αίτημα για εγκατάσταση συστήματος καταγραφής και απομαγνητοφώνησης, άρχισε η διαδικασία ανάγνωσης των εφέσεων των κατηγορουμένων, ενώ ο συνήγορος του Γ. Σερίφη, Σ. Φυτράκης, ζήτησε να κηρυχτεί απαράδεκτη η έφεση υπέρ του νόμου που άσκησε ο τακτικός εισαγγελέας του πρωτόδικου δικαστηρίου, Χ. Λάμπρου, κατά της αθώωσης του πελάτη του, επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτη διότι ο εισαγγελέας επικαλέστηκε μόνο μια ομολογία συγκατηγορουμένου που στην πορεία τροποποιήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ