Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διπλό έγκλημα το ξεπούλημα της ΕΛΒΟ σε ιδιώτες

Την αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ - στο πλαίσιο της σταθερής θέσης ότι οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας  πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο - διατύπωσε χτες ο βουλευτής του Κόμματος Αγγελος Τζέκης, κατά  τη διάρκεια περιοδείας  στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης

«Το ξεπούλημα της ΕΛΒΟ στους ιδιώτες είναι έγκλημα και για τους εργαζόμενους και την εθνική οικονομία. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι αυτό που πάει να γίνει θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες και για τους εργαζόμενους αλλά και την ίδια την επιχείρηση». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, στη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων της ΕΛΒΟ και τους ίδιους τους εργαζόμενους με τους οποίους συζήτησε το θέμα της επικείμενης ιδιωτικοποίησης, στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε στους εργαζόμενους - μερικοί από τους οποίους εξέφρασαν έκπληξη για επίσκεψη βουλευτή λίγο μετά τις εκλογές - ότι η επίσκεψη δε γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους. Η επίσκεψη, εξήγησε, γίνεται για να εκφράσει το ΚΚΕ για άλλη μια φορά το ειλικρινές ενδιαφέρον του για την τύχη της ΕΛΒΟ, τις θέσεις εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το Κόμμα μας, τόνισε ο Αγγελος Τζέκης, όπως το έχει εκφράσει επανειλημμένα, είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Θεωρεί ότι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπως η ΕΛΒΟ, πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και να αναπτυχθούν στη βάση ενός ενιαίου κρατικού φορέα αμυντικής βιομηχανίας, που να μπορεί και τις απαραίτητες επενδύσεις να πραγματοποιήσει και τις θέσεις εργασίας να διατηρήσει και την κερδοφορία της επιχείρησης να εξασφαλίσει.

«Η μέχρι τώρα εμπειρία μας από το ξεπούλημα άλλων μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων δείχνει ότι όπου έβαλαν πόδι οι ιδιώτες ακολούθησαν μαζικές απολύσεις και οι επιχειρήσεις μείωσαν την παραγωγική τους δραστηριότητα και μετατράπηκαν σταδιακά σε εμπορικές με την προώθηση προϊόντων εισαγόμενων από το εξωτερικό», υπογράμμισε στους εργαζόμενους ο Αγγελος Τζέκης.

Στη συζήτηση που είχε με το σωματείο εργαζομένων η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αρκετοί συνδικαλιστές από άλλους πολιτικούς χώρους παραδέχτηκαν ότι υπάρχει συνέπεια και συνέχεια του πολιτικού λόγου του ΚΚΕ και αμείωτο ενδιαφέρον για την επιχείρηση. Ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι η πολιτική που οδηγεί στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων μπορεί να ανατραπεί αν το θελήσουν οι εργαζόμενοι και με το μαζικό ενωμένο αγώνα τους οικοδομήσουν το ισχυρό λαϊκό μέτωπο, που όχι μόνο μπορεί να αντισταθεί με επιτυχία στα κυβερνητικά μέτρα, αλλά μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη των δημόσιων επιχειρήσεων και την ισχυροποίηση της εθνικής οικονομίας.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, συναντήθηκε και με τη διοίκηση της ΕΛΒΟ. Ο πρόεδρος του ΔΣ της επιχείρησης, Λυκούργος Σακελάρης, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ότι στις 14 Ιούνη πρόκειται να κατατεθούν οι οικονομικές προτάσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τις μετοχές που παραχωρεί η κυβέρνηση - 43% αμέσως και μέσα σε διάστημα 3 χρόνων άλλο ένα 17% και βέβαια το μάνατζμεντ της επιχείρησης.

Η διαδικασία δηλαδή αποκρατικοποίησης έχει μπει στο τρίτο και τελευταίο στάδιο. Να σημειωθεί ότι οι 4 εταιρίες που πρόκειται να καταθέσουν οικονομική προσφορά για την απόκτηση της ΕΛΒΟ είναι δύο ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι και δύο ξένοι, ένας βρετανικός και ένας γερμανικός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ