Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2006
Ερχονται πρόσθετοι φόροι 3,4 δισ. ευρώ

Με τον νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση επιφυλάσσει αύξηση κατά 9% των έμμεσων και 7,5% των άμεσων φόρων

Νέα φορολογικά βάρη για το λαό, ετοιμάζεται να επιβάλει και το 2006 η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, ώστε να ανακουφιστούν κάπως τα υποζύγια του προϋπολογισμού, που ως γνωστόν είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Του λόγου το αληθές βεβαιώνουν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2006, ο οποίος θα υπερψηφιστεί τη μεθεπόμενη βδομάδα στη Βουλή από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Από τα αναλυτικά στοιχεία του νέου προϋπολογισμού - είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός που καταρτίστηκε με βάση τις επιλογές της ΝΔ και φέρει τη γνήσια σφραγίδα της φιλελεύθερης παράταξης - προκύπτει ότι έρχονται νέα φορολογικά βάρη στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους αυτοαπασχολούμενους αγρότες - επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους και εν γένει τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Και ενώ συνεχίζεται η φοροεισπρακτική πολιτική - για τους οικονομικά ασθενέστερους - την ίδια ώρα η κυβέρνηση μειώνει κι άλλο τη φορολογία στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και γενικότερα των «εχόντων και κατεχόντων».

Ετσι, με τον προϋπολογισμό του 2006, η κυβέρνηση της ΝΔ επιφυλάσσει εκτός από τη γενναία αύξηση των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων κατά 2,1 εκατ. ευρώ ή 9% (ποσοστό που είναι σχεδόν τριπλάσιο της αναμενόμενης αύξησης του πληθωρισμού και τετραπλάσιο της ονομαστικής αύξησης των μισθών και συντάξεων που θα προβλέπει η εισοδηματική πολιτική του 2006) και μεγάλη αύξηση των άμεσων φόρων κατά 7,5% ή κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των άμεσων φόρων θα προέλθει τόσο από την υπερφορολόγηση των προσωπικών εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών (επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να μην τιμαριθμοποιήσει τη φορολογική κλίμακα) όσο και από την αύξηση της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία με την αναμενόμενη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες. Και βέβαια, ο υπουργός Οικονομίας - που στα λόγια επαγγέλλεται την «ήπια λιτότητα» - δεν αποκλείεται να προχωρήσει το 2006 σε νέα φοροεισπρακτικά μέτρα (όπως έγινε και φέτος με την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά καθώς και την αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα όλων των συντελεστών ΦΠΑ), με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων στα όρια που προβλέπει η κοινή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από τα αναλυτικά στοιχεία που παραθέτουμε στη συνέχεια (έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2006) τεκμηριώνεται πως και η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» και στα δημοσιονομικά, που φορολογεί τους φτωχούς σαν ...πλούσιους και τους πλούσιους σαν ...φτωχούς και άπορους!


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ