Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
KKE
«Η λήψη μέτρων θέμα πολιτικής βούλησης»

Οι θέσεις του Κόμματος για τη μάστιγα του ντόπινγκ στον αθλητισμό, όπως κατατέθηκαν στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής

«Η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη. Ομως από την πολιτική βούληση θα εξαρτηθεί αν αυτά όντως θα αφορούν τα αίτια και την ουσιαστική αντιμετώπισή τους ή θα παραμένουν στην επιφάνεια, από φόβο, μήπως θιγούν συμφέροντα». Η επισήμανση αυτή, περιλαμβάνεται στις Θέσεις του ΚΚΕ για το ντόπινγκ στον αθλητισμό και την αντιμετώπισή του, όπως αυτές κατατέθηκαν στη Διακομματική Επιτροπή που ασχολήθηκε με τη «διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου εγγυήσεων διαφάνειας στον αθλητισμό». Η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε χτες, θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπό ποιες διαδικασίες και προϋποθέσεις θα γίνει η σχετική συζήτηση, παραμένει ερωτηματικό...

Κατά τις εργασίες της Επιτροπής αρκετοί από τους βουλευτές και των άλλων κομμάτων διαπίστωσαν και περιέγραψαν τα προβλήματα. Ομως η πολιτική τους θεώρηση - βούληση σταματά στον καταγγελτικό λόγο. Τα μέτρα που προτείνουν οδηγούν σε μερική και όχι σε ριζική αντιμετώπιση.

Οπως τονίζει το ΚΚΕ, «σ' ένα στημένο θέαμα των πολυεθνικών, ο αθλητής το μόνο ρόλο που έχει, είναι να κερδίζει για να αυξάνει τα κέρδη του σπόνσορα. Ετσι, το ντόπινγκ είναι σύμφυτο με αυτό το είδος "αθλητισμού". Θα ήταν μέγιστη υποκρισία να μιλά κανείς για την καταπολέμησή του χωρίς αναζήτηση, ανάλυση, αντιμετώπιση των αιτίων που το προκαλούν, έστω και αν πρόκειται να τα βάλει με μεγάλα συμφέροντα.

Από τη στιγμή που ο αθλητισμός έγινε μέσο προβολής και πλουτισμού και η νίκη αναγορεύτηκε σε αυτοσκοπό, ξεκίνησαν τα μαζικά φαινόμενα έκπτωσης. Σήμερα, εποχή άκρατης εμπορευματοποίησης, τα φαινόμενα είναι εκτεταμένα και αφορούν όχι μόνο αθλητές και προπονητές, αλλά κυρίως πολυεθνικές εταιρίες, φαρμακοβιομηχανίες, ΜΜΕ.

Οταν ο αθλητής χρησιμοποιείται σαν μηχανισμός παραγωγής μαζικής κουλτούρας, που στόχο έχει τη χαύνωση, τον αποπροσανατολισμό και τη διαμεσολάβηση, ώστε να αποδεχτούν κύρια οι νέοι το ρόλο και την ασυδοσία των μονοπωλίων και να αμφισβητήσουν τη μαζική πάλη, στρεφόμενοι στις ατομικές λύσεις, το ντόπινγκ θα υπάρχει. Για να κρατά τους υπεραθλητές που κατασκευάζει, απόλυτα ελεγχόμενους».

Το ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, προτείνει την επαρκή χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων. Την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή όλων των οργάνων του αθλητικού οικοδομήματος, ώστε να υπάρχει πλατύτερος έλεγχος και διαφάνεια. Ειδική ενημερωτική φροντίδα για τις επιπτώσεις του ντόπινγκ, με ειδικό ρόλο των ΤΕΦΑΑ. Απαγόρευση κάθε μορφής διαφήμισης, έμμεσης ή άμεσης, μέσω αθλητών και κάθε ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ εταιριών και αθλητών ή προπονητών. Δημιουργία ειδικού ταμείου στη ΓΓΑ για συγκέντρωση δωρεών, οι οποίες θα κατανέμονται σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή και τις ανάγκες του αθλητισμού, με εποπτεία της Βουλής. Στο ΕΣΚΑΝ να συμμετέχουν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, που θα ορίζονται από αυτές (ΕΙΝΑΠ, Πανεπιστήμιο, Συνδικάτα, ΠΕΝΟΨΥ, ΤΑ). Θεσμοθέτηση αυστηρών μέτρων ελέγχου εισαγωγής και διακίνησης των φαρμακοδιεγερτικών ουσιών, φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και γενικά σκευασμάτων που αλλοιώνουν τη φυσική κατάσταση. Να απαγορευτεί κάθε διαφήμισή τους και να χορηγούνται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγογράφησης. Ενίσχυση του ρόλου του ΕΟΦ. Ιδρυση Τμήματος Αθλητιατρικής στην Ιατρική Σχολή και αντίστοιχη εξειδίκευση στην αθλητική ψυχολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ