Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπίζνες πολέμου

Ποια είναι η καλύτερα αμειβόμενη εργασία στις ΗΠΑ; Στο ερώτημα απαντά μια μελέτη του «Ιδρύματος Πολιτικών Μελετών για τη δίκαιη Οικονομία» και η απάντηση είναι: Τα στελέχη των πολεμικών βιομηχανιών και όσων εταιριών έχουν δουλιές με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ετσι αποδεικνύεται (ακόμη μια φορά) ότι ο πόλεμος, αλλά και η «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» είναι οι επικερδέστερες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα στελέχη αυτών των επιχειρήσεων πέτυχαν από το Σεπτέμβρη του 2001 ως σήμερα το διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των αποδοχών τους.

Παραδείγματος χάριν ο κ. Ουίλιαμ Σουάνσον, ανώτερος υπάλληλος της μεγάλης πολεμικής βιομηχανίας «Ρεϊθέον», διπλασίασε τις αποδοχές του, οι οποίες φθάνουν τώρα στα 5,3 εκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Ρόναλντ Τούτορ, στέλεχος της εταιρίας «Περίνι», που ανέλαβε έργα «ανασυγκρότησης» στο Αφγανιστάν, έχει αποδοχές 14,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Τζορτζ Ντέιβιντ της εταιρίας «Ενωμένες Τεχνολογίες» κέρδισε το 2004 88 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από 23 εκατομμύρια του 2001).

Τα αστρονομικά ύψη στα οποία κινούνται οι αμοιβές (και τα τυχερά) των στελεχών των πολεμικών βιομηχανιών αποτελεί όμως πρόβλημα για το αμερικανικό Πεντάγωνο, αφού πολλοί στρατιωτικοί που υπηρετούν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ παραιτούνται από το στρατό για να αναλάβουν εργασία σε μια από τις εταιρίες αυτές προσφέροντας «ειδικές υπηρεσίες», κυρίως σε τομείς που διαχειρίστηκαν κατά την παραμονή τους στις δύο χώρες.

Οι πολεμικές βιομηχανίες από την πλευρά τους δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις αυτές, αφού μέσω των παραιτηθέντων στρατιωτικών αποκτούν ισχυρότερες διασυνδέσεις με πολιτικούς και προσωπικότητες του Αφγανιστάν και του Ιράκ, όπου οι δουλιές τους πάνε από το καλό προς το καλύτερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ