Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΡΤ
Πιλοτικά η επίγεια ψηφιακή

Στην εποχή της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης εισέρχεται η ΕΡΤ με τρία πιλοτικά προγράμματα, που θα ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Χ. Παναγόπουλος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία και του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου, χαρακτήρισε το ξεκίνημα της επίγειας ψηφιακής σαν «ξεκίνημα νέας εποχής» για την κρατική τηλεόραση. «Ορόσημο» όμως, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι μέχρι το 2012 να έχει καταργηθεί η αναλογική μετάδοση και η χώρα μας να έχει περάσει στην ψηφιακή εποχή.

Η ΕΡΤ θα αρχίσει να μεταδίδει τρία προγράμματα, που σε πρώτη φάση θα είναι πιλοτικά και θα καλύπτουν την Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Το «Πρίσμα», που όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΡΤ θα ξεκινήσει το Μάρτη του 2006, θα είναι πρόγραμμα που θ' απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Τον επόμενο μήνα το πρόγραμμα «Σινέ» που θα περιλαμβάνει ταινίες, ντοκιμαντέρ και παιδικά προγράμματα και το Μάη το «Σπορ» με αθλητικό πρόγραμμα. To «Πρίσμα» ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Γ. Χουλιάρας θα έχει πρόγραμμα 6 ωρών ημερησίως, το «Σινέ» 12 ώρες και το «Σπορ» 12 ώρες μετάδοσης. Για να «δει» κανείς το επίγειο ψηφιακό πρόγραμμα χρειάζεται αποκωδικοποιητής. Δε θα υπάρχουν διαφημίσεις και επίσης δε θα καταβάλλεται συνδρομή.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της χρηματοδότησης, ο Χρήστος Παναγόπουλος είπε πως η τεχνική επένδυση είναι της τάξεως των 3,5 εκατ. ευρώ. Η επίγεια ψηφιακή έχει ενταχθεί στη θυγατρική της ΕΡΤ τη «Συνδρομητική» που θα έχει το δικό της, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, προϋπολογισμό, ενώ από τώρα μέχρι τον Ιούνη το κόστος των προγραμμάτων θα καλυφθεί από την ΕΡΤ. Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΡΤ ανέφεραν πως ένα μέρος από το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλουν οι πολίτες και το οποίο ως γνωστό αυξήθηκε κατά 31%, θα πηγαίνει στη θυγατρική της ΕΡΤ για την επίγεια ψηφιακή μετάδοση. Η διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης ήρθε σε επαφή και με εκπροσώπους ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά -όπως είπε ο Χρήστος Παναγόπουλος- δε βρέθηκε το πλαίσιο συνεργασίας. Για τη μετάδοση του επίγειου ψηφιακού προγράμματος τη συχνότητά του διέθεσε και ο τηλεοπτικός σταθμός της Κύπρου, το ΡΙΚ.

Ο υπουργός Επικρατείας ισχυρίστηκε ότι η επίγεια τηλεόραση θα επηρεάσει θετικά την πολυφωνία και την αντικειμενικότητα. Μιλώντας για το ανταγωνιστικό περιβάλλον των ΜΜΕ είπε πως η ΕΡΤ έχει κάνει «σημαντικά βήματα», επικαλούμενος μεταξύ άλλων την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων και τη... «Γιουροβίζιον»!

Συνέδεσε επίσης την ψηφιακή εποχή με το νομοσχέδιο που θα πρέπει να ετοιμαστεί, στο πλαίσιο βέβαια πάντα των επιταγών της ΕΕ. Αλλωστε, όπως φαίνεται, το ίδιο αναμένεται να γίνει και με το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση. Ο υπουργός Τύπου επανέλαβε τα περί διαλόγων με τους αρμόδιους φορείς που θα καταθέσουν τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο. Την καινούρια εποχή, όπως σημείωσε, θα την «αποτυπώσουμε» στο νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση. Ο υπουργός να υπενθυμίσουμε έχει πει ότι μέχρι τον Ιούνη του 2006 θα πρέπει να έχει γίνει η προκήρυξη των αδειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ