Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΞΑΓΟΡΑ - ΓΙΓΑΣ: Μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην πρόθεση του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού «ConocoPhilips» να προχωρήσει στην εξαγορά της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρίας «Burlington». Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Wall Street Journal», η οποία αναφέρει ότι η συμφωνία συγχώνευσης είναι πιθανόν να ανακοινωθεί μέσα στη βδομάδα. Εάν γίνει, η εξαγορά αυτή θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, αφού η κεφαλαιοποίηση της «Burlington» φθάνει τα 28,7 δισ. δολάρια. Η βρετανική εταιρία δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα του φυσικού αερίου.

ΕΛΛΕΙΜΜΑ - ΡΕΚΟΡ: Σε νέα επίπεδα ρεκόρ 68,9 δισ. δολαρίων, έφθασε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Οκτώβρη, έναντι 66 δισ. το Σεπτέμβρη. Οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Οκτώβρη σε 63 δισ. δολάρια, ενώ η οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο θα είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε 4,4% από το Σεπτέμβρη, ενώ είχε αυξηθεί κατά 11,9% τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, μείωση σημείωσαν και οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων την περασμένη βδομάδα.

ΑΝΕΡΓΙΑ - ΗΠΑ: Τις 329.000 έφθασαν οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, που υποβλήθηκαν την βδομάδα μέχρι τις 10 Δεκέμβρη, έναντι 328.000 - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων - το αμέσως προηγούμενο εφταήμερο. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για μείωση των εν λόγω αιτήσεων κατά 7.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ