Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύνοδος της υποκρισίας και των ανταγωνισμών

Η 6η Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Υπό «διωγμόν» οι αγροτικές επιδοτήσεις. «Φιλανθρωπία» με το αζημίωτο, από τις ΗΠΑ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση των φτωχών χύθηκαν πολλά, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 6ης Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα της ιμπεριαλιστικής ληστρικής πολιτικής στις φτωχές χώρες του πλανήτη, οι οποίες γίνονται αντικείμενο μιας κοροϊδίας άνευ προηγουμένου, στο όνομα της απελευθέρωσης του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές και οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις έδωσαν ένα μέτρο των αντιδράσεων των λαών στην πολιτική του ΠΟΕ και των «μεγάλων δυνάμεων», των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ιαπωνίας. Ομως, δεν ήταν μικρότερης σημασίας και οι αντιθέσεις, που εκδηλώθηκαν μεταξύ των 148 μελών του ΠΟΕ, όχι μόνο μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αλλά και μεταξύ των «μεγάλων». Και ο λόγος;

Μέσα στο κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων, ο υπουργός Γεωργίας της Ιαπωνίας, Σοΐτσι Νακαγκάουα, υποχρεώθηκε να αποκαλύψει ένα μέρος της αλήθειας, σχετικά με το διακύβευμα της 6ης Συνόδου του ΠΟΕ, δηλώνοντας: «Δεν μπορεί να επιτραπεί σε ορισμένες πλούσιες χώρες που εισάγουν και ορισμένες ισχυρές που εξάγουν να συσπειρωθούν και να καθορίσουν τους κανόνες του εμπορίου». Αυτό είναι! Ο έλεγχος του παγκόσμιου εμπορίου, μέσω της απελευθέρωσής του.

Στη Σύνοδο κυριάρχησε το θέμα των αγροτικών προϊόντων και ειδικά οι δασμοί, που επιβάλλουν οι πλουσιότερες χώρες στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα από τις φτωχότερες. Αλλά και ο τερματισμός των αγροτικών επιδοτήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν να υποστηρίζουν το αίτημα των «φτωχών» για τη διακοπή των επιδοτήσεων, οι οποίες εμποδίζουν την εισαγωγή των προϊόντων τους στις ευρωπαϊκές αγορές. Μάλιστα, σε μια επίδειξη «φιλανθρωπίας», ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρομπ Πόρτμαν, ανακοίνωσε την αύξηση της επισιτιστικής βοήθειας προς τις χώρες του «Τρίτου Κόσμου».

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πίτερ Μάντελσον, κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για υποκρισία, αφού, όπως τόνισε, η βοήθεια που παρέχουν υπό τη μορφή δωρεών τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες, όχι μόνο δεν τις ενισχύει, αλλά, αντίθετα, συμπιέζει την εγχώρια αγροτική παραγωγή τους και στρεβλώνει τις τιμές και το διεθνές εμπόριο αγροτικών προϊόντων. «Στην πραγματικότητα, η βοήθεια αυτή είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη των Αμερικανών αγροτών», κατήγγειλε ο Μάντελσον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα «δωρεάν» επισιτιστικά προγράμματα, οι ΗΠΑ πετυχαίνουν, εκτός των άλλων, την απορρόφηση ενός μεγάλου μέρους της πλεονάζουσας αγροτικής παραγωγής. Το 2004 οι Αμερικανοί αγρότες πούλησαν στους διεθνείς οργανισμούς βοήθειας και την αμερικανική κυβέρνηση 37,2 εκατομμύρια τόνους προϊόντων τους, αποκομίζοντας πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια!

Κατά τα άλλα, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση, υπεύθυνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φτωχές χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, διαγκωνίζονται για το ποιος θα τις «σώσει»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ