Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ - ΧΗΜΙΚΟ ΠΑΤΡΑΣ
Προσπάθειες περιορισμού του φοιτητικού συνδικαλισμού

Το άνοιγμα της συζήτησης για αλλαγές στο νόμο - πλαίσιο των πανεπιστημίων, έγινε βούτυρο στο ψωμί διαφόρων «καλοθελητών» να εφαρμόσουν στην πράξη από τώρα διάφορα «μέτρα» ενάντια στο κατακτημένο με αιματηρούς αγώνες δικαίωμα του ελεύθερου φοιτητικού συνδικαλισμού και να «προετοιμάσουν» από τώρα σχολές και Τμήματα να μοιάσουν με... κολέγια.

Ετσι, στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, πάρθηκε απόφαση να σταματήσουν οι φοιτητικές παρατάξεις να στήνουν στην είσοδο του κτιρίου τραπεζάκια με τις προκηρύξεις, τις αφίσες και το προπαγανδιστικό τους υλικό... για λόγους δήθεν πυρασφάλειας! Μάλιστα, κατά τη συζήτηση της εν λόγω πρότασης στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος υπήρξαν φοιτητικές παρατάξεις που υποστήριξαν (ΔΑΠ) ή δε διαφώνησαν (ΠΑΣΠ) με την καταστρατήγηση του δικαιώματος των φοιτητών να ενημερώνουν και να ενημερώνονται από τους συναδέλφους τους για τις εξελίξεις στη σχολής τους, στην ανώτατη εκπαίδευση και γενικότερα στην κοινωνία. Ισως γιατί οι συγκεκριμένες παρατάξεις (ΔΑΠ και ΠΑΣΠ) έχουν πολλά άλλα μέσα και μηχανισμούς για να περνούν τις αντιλήψεις τους στους φοιτητές... Μόνη παράταξη που αντέδρασε και καλεί τους φοιτητές να να βάλουν φρένο σε τέτοιες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, ήταν η Πανσπουδαστική ΚΣ. Η ΠΚΣ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί του δικαιώματός της να ενημερώνει τους φοιτητές για όλα όσα η κυβέρνηση και οι παρατάξεις που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, προσπαθούν να τους κρύψουν.

Με παρόμοιες μεθοδεύσεις, «περιορίζεται» το δικαίωμα του φοιτητικού συνδικαλισμού και στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πάτρας. Εκεί, υπήρξε εισήγηση για δραστικό περιορισμό των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών και των εκδηλώσεων που γίνονται στο Τμήμα, με τη δικαιολογία ότι χάνονται διδακτικές ώρες. Να σημειώσουμε ότι στο Τμήμα έχει αυξημένη δύναμη η ΠΚΣ και μέσα από τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες (συχνές γενικές συνελεύσεις), ο φοιτητικός σύλλογος παίρνει αλλεπάλληλες αγωνιστικές αποφάσεις. Ετσι, μετά από τις αντιδράσεις της ΠΚΣ, η πρόταση για περιορισμό των συνελεύσεων δεν πέρασε, αλλά ενεργοποιήθηκε παλιότερη απόφαση του Τμήματος για να μη γίνονται οι συνελεύσεις τις Τετάρτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ