Τρίτη 3 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αφιέρωμα στον Α. Σαμαράκη

Στο σημαντικό πεζογράφο μας Αντώνη Σαμαράκη (Αθήνα 1919-2003) είναι αφιερωμένο το «Μονόγραμμα» που θα προβληθεί απόψε στις 20.00 από την ΕΤ-1. Στον συγγραφέα που έγειρε προς τον ανώνυμο άνθρωπο, ο οποίος συνθλίβεται καθημερινά από κάθε μορφής και είδους εξουσία. Στάση ζωής ήταν αυτή η θέση για τον Αντώνη Σαμαράκη κι ευλαβικά τήρησε τις αρχές αυτές και την ιδεολογική του ταυτότητα σε ολόκληρη τη ζωή του.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σε μια λαϊκή γειτονιά, στο Μεταξουργείο, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Λαρίσης, κι όπως λέει στην αυτοβιογραφική του ταινία: «... παιδί του μεσοπολέμου, γεννημένος το 1919, στο διάλειμμα μεταξύ δύο παγκόσμιων συρράξεων, ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα μ' ένα σοφό δάσκαλο στο πλάι μου, το δρόμο...».

Στα χρόνια της δημιουργίας του κατάφερε με το πεζογραφικό του έργο να δώσει το στίγμα της σύγχρονης εποχής, μέσα από ένα ανθρωποκεντρικό κοίταγμα, το οποίο αναμφίβολα συγκίνησε τους πάντες, κυρίως όμως τους νέους. Το έργο μεταφράστηκε σε τριάντα τρεις τουλάχιστον γλώσσες.

Πρωτοεμφανίζεται στα ελληνικά γράμματα στις αρχές της δεκαετίας του '30 ως ποιητής στα περιοδικά «Παιδικός κόσμος» και «Διάπλασις των Παίδων» και η πρώτη συλλογή διηγημάτων «Ζητείται ελπίς» κυκλοφόρησε το 1954. Θα ακολουθήσουν οι συλλογές: «Αρνούμαι», «Το διαβατήριο» και τα μυθιστορήματα: «Το λάθος», «Σήμα Κινδύνου», «Εν ονόματι» κ.ά. Ο Αντώνης Σαμαράκης είναι ο άνθρωπος που μίλησε για την τραγικά παράλογη και παράλογα τραγική εποχή μας, για τα καθημερινά προβλήματα, για την αγωνία και τους αγώνες των απλών ανθρώπων για έναν κόσμο ελευθερίας, ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ