Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Με την «ψυχή» της παραδοσιακής μουσικής

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς με τον Αντώνη Κυρίτση
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς με τον Αντώνη Κυρίτση
Το κλαρίνο είναι ολόκληρη η ζωή του. Μέσα απ' αυτό μιλά με τον δικό του εκπληκτικό τρόπο για τη χαρά, τη λύπη, τα όνειρα, τις προσδοκίες, προσφέροντας σε όσους τον ακούνε δυνατές συγκινήσεις. Ο λόγος για τον σπουδαίο δεξιοτέχνη του κλαρίνου Πέτρο - Λούκα Χαλκιά - «ψυχή» της παραδοσιακής μουσικής, που φιλοξενείται μαζί με τους συνεργάτες του στην εκπομπή «Ετσι είναι η ζωή», με τον Απόστολο Γκλέτσο και την Σοφία Αδαμίδου ανήμερα των Φώτων.

«Εχουμε 4-5 γενιές» λέει ο Π. Χαλκιάς «που έπαιζαν και παίζουν κλαρίνο: ο προπάππος μου, ο παππούς μου, ο πατέρας μου, εγώ, το παιδί μου και τώρα ο εγγονός μου, ο οποίος είναι 17 χρόνων... Είμαι 71 χρόνων και όταν έχω το κλαρίνο στα χέρια μου ξεχνιέμαι και μπορώ να παίζω ολόκληρες ώρες, ολόκληρα βράδια».

Αναφερόμενος στα ηπειρώτικα μοιρολόγια, ο Π. Χαλκιάς διευκρινίζει «ότι δεν είναι μόνο του θανάτου. Εμείς στην Ηπειρο δίνουμε ευχές μέσα από ένα μοιρολόι. Οταν πάμε σ' ένα γάμο λέμε το πρώτο μοιρολόι του σπιτιού. Εχουμε μοιρολόι της ξενιτιάς, μοιρολόγια για όλους τους τομείς της ζωής. Και η ψυχολογία του μουσικού πρέπει να είναι ανάλογη».

«Το δημοτικό τραγούδι δεν είναι κανενός, είναι του λαού», λέει ο Π. Χαλκιάς. «Πρέπει να διατηρήσουμε τα τόσα πολλά χρώματά του, να τα διασώσουμε, να τα κρατήσουμε. Αυτοί που μας κυβερνούν να κατοχυρώσουν τα δημοτικά μας τραγούδια. Γιατί με την παγκοσμιοποίηση, μετά από πενήντα, εκατό χρόνια που θα φύγουμε κι εμείς, μπορεί άλλοι πιο ισχυροί να πούνε ότι αυτά είναι δικά τους». Τραγούδια ερμηνεύουν οι μόνιμοι συνεργάτες του Αντώνης Κυρίτσης και Γ. Κοτρώτσου.

Στη συντροφιά και οι ηθοποιοί Χρίστος Μπίρος και Παντελής Παπαδόπουλος, που παίζουν στην κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φιλίπο «Το ψέμα έχει μακριά ποδάρια», που παρουσιάζει το «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη. Μια τρελή κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, με χαρακτήρες γνώριμους σε όλους μας, που ακροβατούν ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, και, ανάλογα με τις ανάγκες τους, άλλοτε της κονταίνουν, και άλλοτε της μακραίνουν τα ποδάρια, έτσι ώστε το ψέμα να φαντάζει αλήθεια και η αλήθεια ψέμα, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην ξέρουνε και οι ίδιοι πού βρίσκονται (Παρασκευή, 23.00, «902 TV»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ