Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ 6,9
Τα ρίχτερ της κυβερνητικής ανευθυνότητας συνεχίζονται...

Κανένα ουσιαστικό μέτρο αντισεισμικής προστασίας δεν έχει εξαγγελθεί, την ίδια στιγμή που οι αρμόδιοι αναλώνονται στην προγνωσιολογία

Κατολίσθηση δρόμου στα Μητάτα Κυθήρων

ICON

Κατολίσθηση δρόμου στα Μητάτα Κυθήρων
Αρκετά «κόκκινα» και «κίτρινα» σπίτια, σχολεία που δε λειτουργούν για τρίτη μέρα και σημαντικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο είναι ο απολογισμός τρεις μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό 6,9 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης. Λόγω του σεισμού, επίσης, δε θα λειτουργήσουν κάποια νηπιαγωγεία και σχολεία στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι παρά το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου και παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η πιο σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη δείχνει διατεθειμένη να πάρει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο για την αντισεισμική θωράκιση. Κάτι που προκύπτει και από τις δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Β. Αντώναρου.

Αναλυτικότερα, στα Κύθηρα έχουν ελεγχθεί συνολικά 106 κτίρια. Από αυτά τα 34 χαρακτηρίστηκαν κόκκινα (μη επισκευάσιμα), τα 52 έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα, δηλαδή χρήζουν επισκευής. Σημειώνουμε ωστόσο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΧΩΔΕ, από τα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», μόνο 7 με 8 κατοικούνταν μέχρι τη στιγμή του σεισμού. Διαπιστώθηκε επίσης πως τμήμα της πλατείας του χωριού Μητάτα έχει αποκοπεί ενώ ο δρόμος Μητάτα - Βιαράδικα παραμένει κλειστός λόγω κατολίσθησης βράχων. Προβλήματα υπάρχουν και στους δρόμους του οικισμού, κυρίως στη νότια πλευρά λόγω ρηγμάτων.

Κατεδάφιση καφετερίας στα Χανιά από βράχο που έπεσε από το ενετικό κάστρο

Eurokinissi

Κατεδάφιση καφετερίας στα Χανιά από βράχο που έπεσε από το ενετικό κάστρο
Στο οδικό δίκτυο έχουν ελεγχθεί 120 χιλιόμετρα όπου παρουσιάζονται σποραδικές ζημιές. Επιφανειακές και υποθαλάσσιες ζημιές έχει υποστεί και το ήδη επιβαρυμένο λιμάνι του Διακοφτιού, σε μήκος περίπου 40 μέτρων. Χτες κλιμάκιο της Νομαρχίας Πειραιά μετέβη στα Αντικύθηρα και κατέγραψε τις ζημιές στο νησί, ενώ παράλληλα εφοδίασε με τρόφιμα τους κατοίκους.

Η Νομαρχία Πειραιά ανακοίνωσε πως θα χορηγήσει το ανεπαρκέστατο οικονομικό βοήθημα των 586 ευρώ. Οι πληγέντες κάτοικοι θα μπορούν να το λαμβάνουν αφού καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Επαρχείο Κυθήρων. Επίσης, συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες για τη β' φάση της αποζημίωσης, χωρίς να διευκρινιστεί τι ακριβώς θα είναι αυτή.

Στα Χανιά διενεργήθηκαν από τη Νομαρχία έλεγχοι στα σχολεία. Συνολικά 12 σχολεία δε θα λειτουργήσουν ούτε σήμερα, αφού κρίθηκε αναγκαίος ο παραπέρα τεχνικός έλεγχος. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των σχολείων του νομού είχαν παραμείνει κλειστά μέχρι και χτες για προληπτικούς λόγους.

Στη Λακωνία και συγκεκριμένα στο Δήμο Βοϊών, δημοτικό διαμέρισμα Βελανιδίων, 12 κατοικίες χαρακτηρίστηκαν «κίτρινες», δηλαδή, παρουσιάστηκαν σοβαρές ζημιές και κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλες για χρήση. Ωστόσο, το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα όσον αφορά τους πληγέντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση του «Ρ» προς το δήμαρχο Βοϊών Κ. Τσάκος για μέτρα μέριμνας υπέρ των πληγέντων - από τη στιγμή που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους - η απάντηση ήταν ...«θα πάνε σε συγγενείς τους»!

Σημαντικά είναι και τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο Σκάλας - Νεάπολης και Νεάπολης - Βελανιδίων (σ.σ.: για το οποίο δε γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση της Νομαρχίας), όπου δεν αποφασίστηκε κάποιο έργο ώστε να ενισχυθεί το οδικό δίκτυο και να αποφευχθεί στο μέλλον πιθανή κατολίσθηση ή διάβρωση εδάφους.

Αθήνα - Πειραιάς

Κλειστό, λόγω προβλημάτων από το σεισμό, θα παραμείνει σήμερα το 96ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, που βρίσκεται στην οδό Κειριαδών 106, στα Κάτω Πετράλωνα. Στο μεταξύ, από σήμερα, εξαιτίας ζημιών που παρουσίασε, το 117ο Νηπιαγωγείο Αθηνών (Σημαντήρα 7, Κάτω Πατήσια) θα μεταστεγαστεί προσωρινά στα 118ο και 131ο Νηπιαγωγεία Αθηνών (Πύρλα 31 και Κουρτίδου, στα Κάτω Πατήσια). Η σχετική απόφαση - σύμφωνα με τη Νομαρχία Αθηνών - ελήφθη για καθαρά προληπτικούς λόγους, καθώς στην έκθεση αυτοψίας των μηχανικών της Νομαρχίας διαπιστώθηκαν περιορισμένες ζημιές στο κτίριο.

Ελεγχοι γίνονται και σε δημόσια κτίρια και σχολεία στον Πειραιά απ' τις Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας της Νομαρχίας, για προληπτικούς λόγους. Απ' τους ελέγχους που έχουν γίνει από μηχανικούς της Νομαρχίας και τον ΟΣΚ, προέκυψε πως το 1ο Ειδικό Σχολείο Κορυδαλλού κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλο («κίτρινο»). Το συγκεκριμένο σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την Παρασκευή 13 Γενάρη. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρμόδιων φορέων για να βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του.

Κυβερνητικός εμπαιγμός

Και ενώ συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον Εγκέλαδο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος εμφανίστηκε προκλητικός κατά τη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δηλώνοντας πως «εφαρμόζεται στο ακέραιο η υποχρέωση της Πολιτείας να θωρακίζει το περιβάλλον, τη χώρα»! Πρόσθεσε, δε, ότι «ενημερώνει τους πολίτες με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, ώστε σε περίπτωση κινδύνου οι πολίτες να έχουν την καλύτερη δυνατή προστασία». Ολα αυτά, όμως, δεν αποτελούν παρά έναν ωμό εμπαιγμό, αφού είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και είναι ευτύχημα που το επίκεντρο του τελευταίου σεισμού ήταν σε υποθαλάσσιο χώρο κι όχι στην ξηρά και κοντά σε κατοικημένες περιοχές...

Κι όλα αυτά αν και ο Β. Αντώναρος παραδέχτηκε ότι η «Ελλάδα είναι μια χώρα υψηλής σεισμικότητας», ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στις περιοχές του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας, ισχυρίστηκε πως «οι περιοχές αυτές είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια ως περιοχές υψηλής σεισμικότητας στις οποίες γίνονται συνεχώς έρευνες και έλεγχοι». Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «αυτές τις μέρες, μετά το σεισμό, γίνονται οι έλεγχοι που απαιτούνται στα κτίρια, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα», παραλείποντας ότι αυτοί γίνονται καθυστερημένα και με «ρυθμούς χελώνας».

Πέρα όμως, από τις παραπάνω γενικολογίες, όταν ρωτήθηκε τι έχει γίνει στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Κυψέλης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αδυνατούσε να δώσει σαφείς απαντήσεις, παρά μόνο ότι τα κτίριά της «κράτησαν» στο σεισμό του 1999!

Κατά τα άλλα, η ανούσια και αποπροσανατολιστική διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και σεισμολόγων συνεχίστηκε και χτες, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της επιστολής του ομότιμου καθηγητή σεισμολογίας Β. Παπαζάχου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου, επιμένοντας πως η κυβέρνηση ουδέποτε έλαβε συγκεκριμένη επιστολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ