Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ
Αναδεικνύεται το περιτείχισμα

Διατηρείται και αναδεικνύεται το περιτείχισμα του Λευκού Πύργου, που αποκάλυψαν εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε προχτές την τροποποιημένη μελέτη του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προηγούμενη απόφαση του ΚΑΣ για κατάχωση του ευρήματος.

Πλέον, ο «πυρήνας» διαμόρφωσης της πλατείας δε θα είναι ο Λευκός Πύργος αλλά το εύρημα. Το περιτείχισμα θα ανυψωθεί κατά 40 πόντους για να διακρίνεται καλύτερα, αλλά το ύψος θα μειώνεται, ώσπου θα μηδενίζεται στην πλευρά της οδού Νίκης. Ο χώρος μεταξύ περιτειχίσματος και του Λευκού Πύργου διατηρείται ως έχει με τη φύτευσή του, ώστε να μπορεί στο μέλλον να διευρυνθεί η ανασκαφή. Σημειώνουμε ότι το αλσύλλιο χρονολογείται από το 1920 και συνδέεται με την ιστορία της πόλης.

Γύρω από το περιτείχισμα δημιουργούνται πλακόστρωτοι διάδρομοι και διευρύνεται ο χώρος εισόδου στο Λευκό Πύργο. Οι θέσεις όπου εντοπίστηκαν οι κανονιοθυρίδες θα σηματοδοτηθούν με ειδική φύτευση, ώστε να είναι διακριτό το σχήμα τους.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ και πρόεδρος του ΚΑΣ, Χρ. Ζαχόπουλος, παρότι ψήφισε τη μελέτη, δεν «άντεξε» να μην αναφερθεί στις αντιδράσεις: «Μειώνεται η εικόνα της πόλης με τέτοιες περιστασιακές στάσεις. Με αυτό το θέμα έχουμε το θρίαμβο του τυχαίου, του υποκειμενικού, του αυθαίρετου. Θεωρώ ότι η τελική αισθητική της νέας πρότασης, σε σχέση με την παλαιότερη, είναι από ελάχιστη έως μηδενική»!

Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Θεσσαλονίκης, Πρ. Νικηφορίδης, είπε ότι «για τέτοια ζητήματα πρέπει να γίνονται αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί και να ενημερώνονται οι φορείς για τις διαδικασίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ