Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Ζητά από τα κανάλια μετρήσεις για την πολυφωνία

Τις δικές του μετρήσεις για την πολυφωνία καλεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να κάνουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και η ΝΕΤ, μετά από τις παραβιάσεις σε βάρος των μικρών κομμάτων που αποδεικνύονται από τα ποσοστά μετρήσεων του ΕΣΡ. Ζητά τα στοιχεία να προσκομίζονται στο ΕΣΡ κάθε μήνα.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης χτες απέστειλε επιστολή προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA, STAR, ALPHA, ALTER και ΝΕΤ, στην οποία αναφέρεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣΡ που ζητά ν' αποστέλλονται τα στοιχεία της πολιτικής πολυφωνίας από τα κανάλια. Στην επιστολή τονίζεται ότι το ΕΣΡ ζητά τα στοιχεία προκειμένου να υπάρχει «ακριβέστερη εικόνα» εάν ο τηλεοπτικός σταθμός ανταποκρίνεται στη διασφάλιση της πολιτικής πολυφωνίας, όπως ορίζεται στη διάταξη του νόμου 2328/95. Στην επιστολή υπογραμμίζεται η διάταξη του νόμου σύμφωνα με την οποία θα πρέπει οι σταθμοί να παρουσιάζουν τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το ΕΣΡ ζητά από τους τηλεοπτικούς σταθμούς μετά τη λήξη «εκάστου μηνός» να του γνωστοποιούν «εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μηνός» το χρόνο προβολής των απόψεων των κομμάτων μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τις άλλες ειδησεογραφικές και ενημερωτικές εκπομπές «καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου μηνός».

Το αίτημα αυτό έρχεται μετά τους ισχυρισμούς των υπεύθυνων των ιδιωτικών καναλιών οι οποίοι, στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης που είχαν κληθεί σε ακρόαση, αμφισβήτησαν τις μετρήσεις του ΕΣΡ. Ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι ακριβείς γιατί καταμετρούνται μόνο τα ποσοστά των εκπροσώπων των κομμάτων που παρουσιάζονται στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και όχι το σπικάζ και οι άλλες ενημερωτικές εκπομπές. Για να αποδείξουν επίσης ότι οι μετρήσεις του ΕΣΡ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, υποστήριξαν ότι οι απόψεις που εκφράζονται από τα δελτία ειδήσεων δεν είναι πάντα θετικές για τα δύο μεγάλα κόμματα γιατί υπάρχουν και απόψεις οι οποίες είναι αρνητικές για την κυβέρνηση ή την αξιωματική αντιπολίτευση. Με τους τρόπους αυτούς οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών ουσιαστικά επιχείρησαν να «υπερασπίσουν» τη δικομματική καθημερινή εικόνα των «παραθύρων» τους και να διαστρεβλώσουν την αλήθεια για τον αποκλεισμό του ΚΚΕ και των άλλων μικρότερων κομμάτων. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξουν ότι το ποσοστό της προβολής των μικρών κομμάτων είναι «τριπλάσιο» από τα ποσοστά που δίνουν τα στοιχεία του ΕΣΡ!

Σε σχέση με τις προτάσεις που ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος να καταθέσουν οι αρμόδιοι φορείς μέχρι το Φλεβάρη για το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση, υπάρχουν δύο προτάσεις από τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίες αναφέρονται σε θέματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των οικονομικών στοιχείων που θα πρέπει να κατατεθούν για την αδειοδότηση. Ο Δ. Χαραλάμπης έκανε λόγο και για τρίτη εισήγηση που θα γίνει από τον ίδιο. Πάντως, για το θέμα αυτό και για το εάν θα κάνει τελικά προτάσεις το ΕΣΡ θα αποφασιστεί στην Ολομέλεια της ερχόμενης Τρίτης. Ο Δ. Χαραλάμπης υποστήριξε επίσης ότι πολλές από τις προτάσεις του ΕΣΡ έχουν ληφθεί υπόψη από τον υπουργό Επικρατείας.

Σε σχέση με τη χρήση δύο κέντρων εκπομπής που χρησιμοποιούν οι μουσικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί του Νομού Αττικής, ο Δ. Χαραλάμπης είπε ότι η ΕΙΙΡΑ ανέφερε στο ΕΣΡ ότι το υπουργείο Μεταφορών ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα «τακτοποιεί» το θέμα των αναμεταδοτών και των κέντρων εκπομπής. Τέλος, πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβλήθηκε στο «Super TV» Χαλκιδικής για παραβίαση που αφορά στην «εκμετάλλευση προλήψεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ