Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ - ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ
Πανευρωπαϊκή καταδίκη της αντεργατικής απελευθέρωσης

Δυναμική και μαζική συγκέντρωση χτες στο Στρασβούργο, ενάντια στην οδηγία για τις λιμενικές υπηρεσίες που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Χιλιάδες απεργοί λιμενεργάτες αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής στη χτεσινή συγκέντρωση στο Στρασβούργο

Associated Press

Χιλιάδες απεργοί λιμενεργάτες αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής στη χτεσινή συγκέντρωση στο Στρασβούργο
Αγωνιστικό ραντεβού στο Στρασβούργο έδωσαν, χτες, 15.000 απεργοί εργάτες στους Ευρωπαϊκούς Λιμένες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πρόταση οδηγίας που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αφορά στην απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών. Με τη μαζική μαχητική συγκέντρωσή τους, λιμενεργάτες από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Βρετανία και τα άλλα κράτη - μέλη έστειλαν σαφές μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τους αγώνες τους ενάντια στην αντιδραστική οδηγία.

Οι διαδηλωτές, στην πορεία που ακολούθησε, έφτασαν και περικύκλωσαν το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Τόσο το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και γενικότερα η πόλη του Στρασβούργου, αστυνομοκρατείται, ενώ κατά την άφιξη των απεργών στο Ευρωκοινοβούλιο, τους «υποδέχτηκαν» ειδικές δυνάμεις καταστολής, οι οποίοι τους απώθησαν στη συνέχεια με αντλίες νερού και δακρυγόνα. Ακολούθησε συνάντηση με αντιπροσωπεία των απεργών, κατά την οποία οι λιμενεργάτες ενημέρωσαν τους ευρωβουλευτές και χαρακτήρισαν αντεργατική τη σχετική οδηγία, απαιτώντας την απόρριψή της.

Στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής απεργίας, στην Ελλάδα, συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι λιμενεργάτες του Πειραιά.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Την αποφασιστική στήριξη του αγώνα των απεργών λιμενεργατών, εξέφρασαν έμπρακτα οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, συμμετέχοντας στην απεργιακή τους συγκέντρωση και πορεία στο Στρασβούργο. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με σειρά από πρωτοβουλίες, συνέβαλε στην κοινή δράση των λιμενεργατών, απαιτώντας την ανάκληση της σχετικής οδηγίας για τα λιμάνια.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η οδηγία για την πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών αποτελεί προπομπό για τη συνολική "απελευθέρωση των υπηρεσιών" και σηματοδοτεί την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, όπως προσδιορίζεται μέσα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Στρατηγική της Λισαβόνας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσα από το χτύπημα των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η πάλη των λιμενεργατών χρειάζεται να προσανατολιστεί και να συντονιστεί με το συνεπές ταξικό εργατικό κίνημα και να κλιμακωθεί συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και γενικότερα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομάδα του ΚΚΕ, «η οδηγία αυτή αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επίθεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου, με σκοπό την πλήρη απελευθέρωση των υπηρεσιών (οδηγία Μπολκεστάιν), η οποία είναι στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και προγραμματίζεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον προσεχή Φεβρουάριο».

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «τα λιμάνια είναι στρατηγικής σημασίας τομείς για την οικονομική ανάπτυξη και την αμυντική θωράκιση της χώρας, γι' αυτό δεν μπορεί να είναι στα χέρια της πλουτοκρατίας». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των λιμενεργατών και γενικότερα των εργαζομένων, για να αποτελέσουν τα λιμάνια τομείς ανάπτυξης για τη λαϊκή ευημερία χρειάζονται ριζικές αλλαγές στους συσχετισμούς δύναμης, να γίνουν λαϊκή περιουσία στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας και της λαϊκής εξουσίας» και σημείωσαν ότι κατέθεσαν πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απόρριψη της οδηγίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ