Κυριακή 22 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγχωνεύσεις - μαμούθ

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς συνεχίστηκαν και το 2005 οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων σ' όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, η αξία τους ξεπέρασε τα 2,9 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο κατά 40% σε σχέση με το 2004.

Ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές κινήσεις της περασμένης χρονιάς, ήταν η εξαγορά της «Gillette» από την «Procter & Gamble» έναντι 58 δισ. δολαρίων και της «Burlington Resources» από την «ConocoPhillips» έναντι 35 δισ. δολαρίων στην Αμερική, της «UFJ Holdings» από τη «Mitsubishi Tokyo Financials» έναντι 42 δισ. δολαρίων στην Ασία και της βρετανικής κινητής τηλεφωνίας «Ο2» από την ισπανική «Telefonica» έναντι 32 δισ. δολαρίων στην Ευρώπη (Στοιχεία από την «Ελευθεροτυπία» 15/1/2006).

Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στην Ευρώπη ήταν αξίας 1,139 τρισ. δολαρίων. Στις ΗΠΑ, η αξία τους υπολογίζεται στα 1,4 τρισ. δολάρια.

Η πορεία των εξαγορών και συγχωνεύσεων και την περασμένη χρονιά αποδεικνύει την ταχύτατη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου σε παγκόσμια κλίμακα. Η δημιουργία πολυεθνικών επιχειρηματικών κολοσσών συντελείται, βέβαια, στο πλαίσιο ενός οξύτατου ανταγωνισμού, με στόχο τον έλεγχο των μεριδίων της παγκόσμιας αγοράς. Σ' αυτήν τη διαδικασία το μεγάλο κεφάλαιο καταστρέφει και καταβροχθίζει τις μικρές, τις λιγότερο μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που δεν αντέχουν στον ανταγωνισμό.

Ως συνέπεια της συγκεντροποίησης και συγκέντρωσης του κεφαλαίου, έχουμε τη μείωση του μεριδίου του μεταβλητού κεφαλαίου (ημερομίσθια, μισθοί). Για το λόγο αυτό, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις συνοδεύονται από πογκρόμ απολύσεων. Ως παράδειγμα, αναφέρουμε ότι μόνο στην περίπτωση εξαγοράς της «Gillette» από την «Procter & Gamble» συνοδεύτηκε από 6.000 απολύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ