Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βυθίστηκε πλοίο «ανοιχτά» του Αιγαίου

Δύο ακόμη αλλοδαποί ναυτεργάτες αγνοούνται (τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το βράδυ), μέλη του 16μελούς πληρώματος του φορτηγού πλοίο «A. AKIF» σημαίας Καμπότζης που βυθίστηκε ανοιχτά του Αιγαίου, μετά τον Ελληνα πλοίαρχο Παντελή Ντίλη, ο οποίος αγνοείται από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν το φορτηγό πλοίο «KOSTAS», σημαίας Ονδούρας, βυθίστηκε ανοιχτά της Αλγερίας, θύματα των ασύδοτων εφοπλιστών, που, μπροστά στο κέρδος, δε διστάζουν κάτω από άκρως δυσμενείς και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες να στέλνουν τα σαπιοκάραβά τους ακόμα και στο βυθό!

Η νέα ναυτική τραγωδία, η περιπέτεια της οποίας σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τη βύθιση του πλοίου «KOSTAS», διαδραματίστηκε επί ώρες στα ανοιχτά του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, το πλοίο έπλεε ακυβέρνητο από προχθές το βράδυ, λόγω μηχανικής βλάβης, περίπου 23 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λήμνου. Είχε αποπλεύσει κενό φορτίου, σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άνεμοι έντασης 10 - 11 μποφόρ) από τη Σμύρνη για ανεφοδιασμό με καύσιμα στο Τσανάκαλέ και τελικό προορισμό τη Ρουμανία. Ο πλοίαρχος, μόλις το πλοίο πήρε κλίση, κάλεσε σε βοήθεια, προκειμένου να το εγκαταλείψουν. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες δύο ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης και φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού να παραλάβουν τα 16 μέλη του πληρώματος (11 Τούρκοι, 3 Αζέροι, 2 Ρουμάνοι), αυτό δεν έγινε κατορθωτό, λόγω της περιορισμένης ορατότητας, της χαμηλής νέφωσης, της ισχυρής χιονόπτωσης και των θυελλωδών ανέμων έντασης 10 μποφόρ που επικρατούσαν στην περιοχή.

Το πλοίο, για περισσότερες από 17 ώρες, έπλεε ακυβέρνητο στη θάλασσα του Αιγαίου κι έφτασε μέχρι τις νησίδες Αδελφοί, κοντά στις Βόρειες Σποράδες. Δεκαπέντε από τους ναυτεργάτες επιβιβάστηκαν σε σωσίβια λέμβο, ενώ ένας δεν τα κατάφερε κι έπεσε στη θάλασσα. Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού κατάφερε και περισυνέλεξε σώους 14 ναυτεργάτες. Μια ώρα αργότερα, το πλοίο βυθίστηκε. Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων δύο ναυτεργατών συνεχίζονταν, τουλάχιστον, μέχρι αργά το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ