Κυριακή 29 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΖΙΑΓΚΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΖΙΑΓΚΟΣ ΝΙΚΟΣ
Στις 26 Γενάρη, συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από την ημέρα που «έφυγε» από κοντά μας, ο δάσκαλος ΝΙΚΟΣ ΖΙΑΓΚΟΣ, ένας από τους αγωνιστές της παλιάς φρουράς του ΚΚΕ. Επίσης, στις 30 Γενάρη, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο της γυναίκας του, ΒΑΣΩΣ ΖΙΑΓΚΟΥ (το γένος Τσίρκα), αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης.

Ο Νίκος Ζιάγκος, μέλος του ΚΚΕ από τις αρχές της δεκαετίας του '30, αγωνίστηκε για μια καλύτερη Ελλάδα μέσα από τις γραμμές του Κόμματος και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, με το ψευδώνυμο «Σουλιώτης» και αναδείχτηκε σε ταγματάρχη του ΕΛΑΣ στο 24ο Σύνταγμα με τον Κόκορη. Μεγάλο μέρος της ζωής του, το πέρασε στις φυλακές, πολιτικός κρατούμενος, στη Μακρόνησο, στο «Σύρμα», στον Αϊ - Στράτη, στη Γιούρα και Λέρο. Με τη μεταπολίτευση δούλεψε για την ανασυγκρότηση του Κόμματος και ήταν υποψήφιος βουλευτής Θεσπρωτίας από το 1974. Αφησε πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο για την Εθνική Αντίσταση, τον εμφύλιο καθώς και ιστορικά δοκίμια.

Στη μνήμη του Νίκου Ζιάγκου και της γυναίκας του Βάσως - που μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής τους παρέμειναν πιστοί στα ιδανικά της ειρήνης της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού - τα παιδιά τους Γιώργος και Κώστας και φίλοι τους, αντί για μνημόσυνο, προσφέρουν οικονομική ενίσχυση στο «Ριζοσπάστη» 250 ευρώ.


Βάσω Ζιάγκου
Βάσω Ζιάγκου

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ