Κυριακή 29 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«FORD» - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Είκοσι πέντε έως τριάντα χιλιάδες απολύσεις ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αυτοκινητοβιομηχανία «Ford», η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου. H «Ford» ανακοίνωσε ακόμη το κλείσιμο 14 εργοστασίων της στη Βόρεια Αμερική έως το 2012. Οι απολύσεις αντιπροσωπεύουν το 20-25% του εργατικού δυναμικού της (122.000 εργαζόμενοι) στη Βόρεια Αμερική. Σημειωτέον ότι τα κέρδη της «Ford» αυξήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2005 κατά 19%.

«ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ» ΣΤΗ «DAIMLER»: Μια μέρα μετά τη «Ford», την Τρίτη, η «DaimlerChrysler» ανακοίνωσε το δικό της πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης». Η πέμπτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου ανακοίνωσε την απόλυση 6.000 εργαζομένων, με απώτερο στόχο τη μείωση του συνολικού της εργατικού δυναμικού κατά 16.500 θέσεις εργασίας έως τα τέλη του 2008. Η εταιρία υπολογίζει ότι με τις απολύσεις θα πετύχει τη μείωση του «ετήσιου λειτουργικού της κόστους» κατά 1 ακόμη δισ. ευρώ.

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΗΠΑ: Η δήλωση του Τίμοθι Γκέιθνερ, στελέχους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για την παγκόσμια οικονομία το διαρκώς διευρυνόμενο αμερικανικό έλλειμμα, προκάλεσε έντονη ανησυχία στις «αγορές». Ως πρώτη επίπτωση θεωρείται η νέα υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου. Το ευρώ έφτασε έως τα 1,2296 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τέσσερις μήνες, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 1% μέσα σε μια μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ