Κυριακή 12 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Η υπόσχεση»

Του Τσεν Καϊγκέ

Η «Υπόσχεση» (Κίνα) είναι η ακριβότερη παραγωγή του Ασιατικού κινηματογράφου (40 εκατ. δολάρια). Ο σκηνοθέτης της (Τσεν Καϊγκέ) είναι βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα («Αντίο, Παλλακίδα μου»), και, επίσης, είναι υποψήφια, για τα φετινά βραβεία Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας).

Οι παραπάνω περγαμηνές είναι, οπωσδήποτε, ένα ισχυρό όπλο για να φτάσει ο θεατής κοντά της. Η ίδια η ταινία αναλαμβάνει, στη συνέχεια, να υπερασπιστεί τους τίτλους της. Και σχεδόν τα καταφέρνει πολύ καλά. Λέμε σχεδόν, γιατί το πολύ χρήμα, και η εξελιγμένη τεχνολογία, οδήγησε τους δημιουργούς σε μια γραφή που θυμίζει, για να μην πω ξεπερνάει, το Χόλιγουντ.

Παρ' όλα αυτά (τα αρνητικά) ο πολύ καλός Κινέζος σκηνοθέτης καταφέρνει σε πολλές στιγμές της ταινίας να μας μεταφέρει στο ...όνειρο! Η ταινία του είναι μια θαυμάσια χορογραφία. Μια κινηματογραφική όπερα. Τα ντεκόρ, τα κοστούμια, τα χρώματα, οι μουσικές, η κίνηση της μηχανής, ο ρυθμός (μοντάζ) και, πάνω απ' όλα, τα σώματα των αεικίνητων Κινέζων ηθοποιών, παράγουν υψηλά αισθητικά αποτελέσματα.

Προσθετικά θα πούμε πως η ταινία μεταφέρει στην οθόνη έναν πανάρχαιο μύθο της Κίνας. Μια μάγισσα προτείνει σε μια κοπέλα να τη διατηρήσει αιώνια όμορφη. Κόστος: όλοι οι άντρες που θα την αγαπήσουν και θα τους αγαπήσει να χάνονται. Εκτός αν ...γυρίσει πίσω ο χρόνος, και τα πράγματα πάρουν την προηγούμενη θέση τους.

Αυτός ο λαϊκός μύθος, με το αισιόδοξο (και διδακτικό) τέλος του, δίνει την αφορμή να δημιουργηθεί ένα κινηματογραφικό ποίημα. Ενα ποίημα, που δεν έχει την αξία και την «ψυχή» της «Παλλακίδας», αλλά εξακολουθεί να είναι ένα ποίημα.

Παίζουν: Σεσίλια Τσέουνγκ, Χιρογιόκι Σανάντα, Γιάνγκ Ντονγκ - Κουν, Νίκολας Τσε, Λιού Γιε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ