Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογικά ευρήματα

Σπαράγματα από την εποχή της διαμάχης των επιγόνων του Μ. Αλεξάνδρου αποκάλυψε στη Νέα Καρβάλη Καβάλας η ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για δύο αρχαίους οχυρωμένους οικισμούς, που ήρθαν στο φως με εργασίες καθαρισμού στα νεότερα οχυρωματικά έργα που σώζονται στην κορυφή οχυρού λόφου, στα ανατολικά όρια της Νέας Καρβάλης. Δύο πύργοι προστάτευαν τη βόρεια πύλη του οχυρωμένου οικισμού, που ήταν η κύρια πύλη. Τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη των αρχαιολόγων ότι η ρωμαϊκή «Εγνατία Οδός» πρέπει να περνούσε από τον αυχένα του λόφου, σε μικρή απόσταση βόρεια από το σημείο όπου σήμερα κατασκευάστηκε η σύγχρονη Εγνατία Οδός.

Το αρχικό τείχος, σύμφωνα με τα κινητά ευρήματα (κομμάτια οξυπύθμενων αμφορέων Θάσου και χάλκινα νομίσματα του Μακεδόνα βασιλιά Κάσσανδρου, 306-297 π.Χ.), χρονολογείται στο β΄ μισό του 4ου αιώνα π.Χ. Πιθανολογείται ότι στα χρόνια της διαμάχης των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου, ο Κάσσανδρος, θέλοντας τον έλεγχο του πανάρχαιου δρόμου, που προϋπήρξε της Εγνατίας Οδού και οδηγούσε από την Ανατολή στη Μακεδονία, οχύρωσε το ύψωμα.

Η ΙΗ΄ ΕΠΚΑ πραγματοποίησε διερευνητική ανασκαφή στο λόφο δυτικά του οικισμού της Ν. Καρβάλης, λόγω των εκτεταμένων λαθρανασκαφών. Αποκαλύφθηκε ακόμη ένας οχυρωμένος παραθαλάσσιος οικισμός (τέλη 6ου π.Χ. αι. - μέσα 4ου π.Χ. αι). Πιθανότατα πρόκειται για εμπορικό σταθμό των αρχαίων Θασίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ