Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
«Θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολειό»

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί έκαναν χτες ένα δυναμικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Τα συνθήματα κι η ζωντάνια των μαθητών ήταν χαρακτηριστικά χτες στο Ηράκλειο (στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση)
Τα συνθήματα κι η ζωντάνια των μαθητών ήταν χαρακτηριστικά χτες στο Ηράκλειο (στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση)
Με ένα μαζικό και δυναμικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, απάντησαν χτες το μεσημέρι στο Ηράκλειο, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί στην αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.

Στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς του νομού, ύστερα από κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, τα συνθήματα που επικρατούσαν και αναγράφονταν στα περισσότερα πανό ήταν: «Θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολειό» καθώς και «δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο και ανοίξτε μας σχολεία».

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, όπου από νωρίς άρχισαν να συγκεντρώνονται οι μαθητές με τα πανό από τα σχολεία τους. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών που είχαν αποφασίσει τρίωρες στάσεις εργασίας, τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις τρεις πρώτες της απογευματινής, προκειμένου να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Δεν ήταν όμως λίγοι και οι γονείς, που παρά το ότι είναι εργαζόμενοι, βρέθηκαν στο συλλαλητήριο, διαδηλώνοντας μαζί με τα παιδιά τους το δικαίωμα στη μόρφωση για όλο το λαό.

Στη συγκέντρωση, από το Συντονιστικό Σχολείων Ηρακλείου, μίλησε η Εμμανουέλλα Σοφίου, τονίζοντας: «Χρειάζεται συνεχής αγώνας για να αποκτήσουμε αυτό για το οποίο παλεύουμε. Είναι απόλυτα ρεαλιστική αλλά και αναγκαία, σημείωσε, η διεκδίκηση ενός Ενιαίου 12χρονου Σχολείου Δημόσιου και Δωρεάν για όλους τους μαθητές».

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, η Βάνα Τζιαντζή, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική που ακολουθείται, είναι αυτή που αποκλείει σήμερα από τη μόρφωση τους νέους, για να μπορεί αύριο να τους αποκλείσει από την εργασία και τη ζωή με δικαιώματα. «Το μέλλον του Δημόσιου Σχολείου θα εξασφαλιστεί με τους αγώνες ενός κινήματος εκπαιδευτικών - μαθητών - γονέων - εργαζομένων για καθολική εξασφάλιση του δικαιώματος στη μόρφωση για όλα τα παιδιά της χώρας, σ' ένα Ενιαίο σχολείο Δημόσιο και Δωρεάν, που θα εξασφαλίζει την αναγκαία γενική μόρφωση για όλα τα παιδιά έως τα 18 τους χρόνια», είπε.

Στη συγκέντρωση επίσης συμμετείχε και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου, εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ, εκπρόσωποι των Ενώσεων Γονέων του Νομού, του τοπικού Συλλόγου Δασκάλων και της τοπικής ΕΛΜΕ.

Αμέσως μετά, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης όπου παραδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Ηδη όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς του Νομού, έχουν αποφασίσει τον επόμενο σταθμό στην πάλη τους, με συμβολικές καταλήψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Νομαρχία και Δήμο Ηρακλείου στις 20 Φλεβάρη, καθώς και την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους με διάφορες μορφές αγώνα, που θα αποφασίσουν το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ