Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ
Προσπάθεια απόκρυψης πολιτικών ευθυνών

Τα ναι μεν αλλά της Επιτροπής και πολιτικών ομάδων κατήγγειλε το ΚΚΕ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας Α. ΦΩΤΑΚΗ).-

Την ευθύνη στους μουσουλμάνους επιχείρησε να μεταφέρει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη χτεσινή συζήτηση για το σχετικό ψήφισμα το οποίο εγκρίνεται σήμερα στο Στρασβούργο αναφορικά με τις γελοιογραφίες για τα «πρόσωπα του Μωάμεθ», που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στις χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό και λειτούργησε ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την πολιτική κατά των λαών του Ιράκ, του Αφγανιστάν κλπ.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, του Συμβουλίου, αλλά και των πολιτικών ομάδων υποστήριξαν μεν την ανάγκη σεβασμού των ηθών από τον Τύπο, σημείωσαν ωστόσο υποκριτικά ότι η ελευθερία του Τύπου δεν πρέπει να περιορίζεται και να τίθεται υπό αμφισβήτηση...

Παρ' όλ' αυτά αξίζει να σημειώσουμε ότι Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θυμούνται την ελευθερία του Τύπου μόνο όταν εξυπηρετεί τις σκοπιμότητές τους, αφού σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δε διστάζουν είτε να αποκλείσουν δημοσιογράφους που δεν τους χαϊδεύουν τα αυτιά, είτε να κόψουν ακόμα και δικούς τους, που τολμούν να εκφράσουν αντίθετη άποψη ή να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να τους ασκήσουν κριτική.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου χαρακτήρισε την ελευθερία του Τύπου πολύτιμο αγαθό που πρέπει να υπερασπιστούμε, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόζο υποστήριξε ότι η ελευθεροτυπία είναι ευρωπαϊκή παράδοση, αλλά πρέπει να έχει κάποια όρια.

Οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων έκαναν λόγο για ανάγκη διαφύλαξης της ελευθερίας του Τύπου πάση θυσία, χωρίς προσπάθειες να ορίσουμε τα όρια του Τύπου... Σημειώνοντας ότι πρέπει να πάψουν τα βίαια επεισόδια εκ μέρους των μουσουλμάνων, όπως και το εμπάργκο στα δανικά προϊόντα.

Απροκάλυπτη πρόκληση

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αιτιολογώντας την αντίθεση του Κόμματος, επισήμανε: «Αποτελεί πρόκληση για τους λαούς η προσπάθεια της Επιτροπής, του Συμβουλίου και των πολιτικών ομάδων που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ να παρουσιαστούν ως τιμητές "της ελευθερίας του Τύπου και του σεβασμού των θρησκευτικών πεποιθήσεων". Στην πραγματικότητα προσπαθούν να κρύψουν τις πολιτικές ευθύνες και τους στόχους που υπηρετεί η δημοσίευση των γελοιογραφιών του Μωάμεθ και η δημοσιότητα που πήραν στις ευρωπαϊκές αστικές εφημερίδες.

Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Η επαναδημοσίευση συνδέεται με τις εκλογές στην Παλαιστίνη, την όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στο Ιράν, τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Οσοι κόπτονται για την "ελευθερία του Τύπου" παραβλέπουν σκόπιμα το γεγονός πως στις γελοιογραφίες ταυτίζεται ο Μωάμεθ και ο ισλαμικός κόσμος με την τρομοκρατία, έτσι ώστε να προετοιμάζεται η κοινή γνώμη για να αποδεχτεί νέους πολέμους και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά των χωρών με μουσουλμανικό πληθυσμό. Δικαιολογημένα, λοιπόν, προκάλεσε την ισχυρή αντίδραση και τις μαζικές διαμαρτυρίες των λαών, οι οποίοι έχουν πληρώσει και πληρώνουν με ποταμούς αίματος τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η πραγματική αντίθεση βρίσκεται ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό και τους λαούς, στον εκμεταλλευτή και εκμεταλλευόμενους, που ανεξάρτητα από θρησκεία, χρώμα και φύλο πρέπει ενιαία να αγωνιστούν για την ανατροπή του ιμπεριαλιστικού συστήματος συνολικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ