Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΙΠΗ ΠΤΗΝΩΝ
Εργαστήρια Αναφοράς σε ... ακατάλληλα κτίρια

Τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που αντιμετωπίζουν τα κέντρα, επισήμανε ο Σύλλογος Εργαζομένων του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης

Ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και προβλήματα χώρου αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης με επανειλημμένα έγγραφά του έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την απαραίτητη χρηματοδότηση, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες τους και να συνεχίσουν να επιτελούν κανονικά το σημαντικό έργο τους.

Οσον αφορά στο Ινστιτούτο Λοιμωδών Παρασιτικών Νοσημάτων (όπου εξετάζονται και άλλα νοσήματα πέρα από τη γρίπη των πτηνών), έχουν προσληφθεί πρόσφατα εποχιακοί με οχτάμηνη σύμβαση, το μόνιμο προσωπικό όμως το αποτελούν μόνο δύο υπάλληλοι. Και όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν σε έγγραφο του Συλλόγου Εργαζομένων, η πλήρωση των κενών θέσεων με εποχιακούς «δεν αποτελεί την καλύτερη λύση επειδή υπήρχαν κενά χρονικά διαστήματα ανάμεσα στις προσλήψεις και στις περιόδους εκπαίδευσης, λόγω της απειρίας του προσωπικού, μετά την πρόσληψή τους».

Με λίγα λόγια, προσλαμβάνονται με σύμβαση υπάλληλοι, εκπαιδεύονται για να μπορούν να αποδώσουν και μόλις μάθουν τη δουλιά απολύονται. Ακολουθεί ένας κενός χρόνος στη διάρκεια του οποίου υπολειτουργούν τα εργαστήρια των Κέντρων Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων και μετά από σειρά πιέσεων από πλευράς του Συλλόγου Εργαζομένων προσλαμβάνονται εποχιακοί ...και πάλι από την αρχή.

Σημειώνεται ότι πέρσι δεν είχε προσληφθεί εποχιακό προσωπικό και έτσι όταν εκδηλώθηκε η γρίπη των πτηνών, στο εργαστήριο δεν υπήρχαν παρά μόνο οι δύο μόνιμοι υπάλληλοι. Μόλις στις 22 του Δεκέμβρη έγινε η στελέχωσή του με εποχιακούς, αλλά τώρα με την αύξηση των ύποπτων κρουσμάτων πολύ δύσκολα το υπάρχον προσωπικό μπορεί να αντιμετωπίσει το μεγάλο αυτό όγκο δουλιάς.

Ενα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι οι χώροι εργασίας δεν πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Το Ινστιτούτο Παρασιτικών Λοιμώξεων στεγάζεται μαζί με το Ινστιτούτο Τροφίμων σ' ένα παλιό, ακατάλληλο κτίριο, του 1950. Από τους υπαλλήλους που στοιβάζονται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα ζητούν να εξετάσουν όσο περισσότερα ζώα γίνεται.

Πέρα από τη στενότητα χώρου υπάρχουν κατά κανόνα σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμο εργαστηριακό υλικό που είναι απαραίτητο για τη διενέργεια των εξετάσεων. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι υπάλληλοι αυτών των εργαστηρίων, που εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους καθώς διενεργούν μικροβιολογικές και ορολογικές εξετάσεις επικίνδυνων μικροβίων και ιών, δεν παίρνουν επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ